AvtomobilizemNovice

Novi BMW M2: najboljši do sedaj in zadnji svoje vrste

Drzen novi BMW M2 ostaja zvest motorju iz M3, zadnjem pogonu in seveda ročnemu menjalniku.

BMW-jev oddelek M je pred kratkim napovedal svoj prvi priključno-hibridni model v obliki kontroverznega 2,7-tonskega SUV-ja XM, vendar izurjeni izdelovalci športnih avtomobilov še niso povsem ovrgli pristne tradicije. Predstavlja se verjetno najboljši in skoraj zagotovo zadnji čistokrvni športni kupe, novi M2.

Prihod najbolj zmogljive izvedenke nove serije 2 Coupe je bil dejansko edini razlog za ohranitev platforme CLAR z zadnjim pogonom, saj preostali modeli v tem velikostnem segmentu, kot sta serija 1 in serija 2 Gran Coupe, uporabljata zasnovo s sprednjim pogonom. Kakorkoli, novi M2 je od predhodnika vidno zrasel, saj je v dolžino s 4.575 mm za 11 mm daljši, 16 mm širši in 11 mm nižji. Videz ohranja postavno držo prejšnje generacije, za kar so zaslužni močno poširjeni kolesni loki in širši koloteki – 49 mm spredaj in 18 mm zadaj – kar se ujema s številkami večjega M4.

Nastrojen sprednji del krasi dvojec večjih ledvičk, a ne tako gromozanski kot pri M4, spodnji del odbijača dominirajo ogromne zračne odprtine. Črno obarvan osrednji del ustvari vizualno prekinitev med stranskima režama v karoserijski barvi. Na zadku bomo našli tipično razporeditev štirih izpušnih cevi, ostre poteze zadnjega odbijača s pokončnimi svetilnimi elementi, manjšim krilcem vdelanim v prtljažna vrata in globok difuzor.

Pod dolgim pokrovom motorja ostaja preizkušen 3-litrski šestvaljni vrstni bencinar s podporo dveh turbopolnilnikov, kot pri aktualnem M3, vendar so moč omilili na 338 kW (460 KM) in 550 Nm navora. Večja konjenica kot pri prejšnji ekstremni različic CS skrbi za pospešek do stotice v 4,1 sekundah in doseg najvišje hitrosti 250 km/h. Številke pospeševanja se bodo seveda nekoliko razlikovale glede na natančno izbiro opreme, saj se lahko kupci odločijo za šeststopenjski ročni ali osemstopenjski samodejni menjalnik. Opcijski M Driver’s paket odklene višjo končno hitrost 285 km/h, prav tako se v prihodnje obetajo še bolj nore različice.

Šasija novega M2 se ponaša z dodatnimi torzijskimi ojačitvami, M aktivnim diferencialom, adaptivnim vzmetenjem in 10-stopensjko nastavljivim sistemom nadzora oprijema. Med različnimi voznimi profili se je znašel tudi dirkaški način, pri katerem so izklopljeni vsi vozni pripomočki. Bavarski športnik je posajen na lahka 19-palčna platišča spredaj in 20-palčna zadaj, zvesto pa tradiciji sledi tudi idealna razporeditev mase 50:50.

Vse različice novega M2 bodo standardno opremljena z elektronsko nastavljivima M sedežema spredaj, ukrivljenim steklenim panelom z 12,9-palčnimi merilniki in 14,9-palčnim informacijskim zaslonom, Harman Kardon ozvočenjem, karbonsko streho in adaptivnimi LED žarometi. Seveda je mogoče svojega konjička izdatno opremiti s karbonskima školjkastima sedežema, ki prihranita 10 kilogramov, različnimi barvami oblazinjenja in okraski iz ogljikovih vlaken ali aluminija. Naročila za novega malega huligana že sprejemajo, prve dostave so predvidene v maju prihodnje leto. In cena? Praktično poslednji pristni M model ne bo poceni, saj se pričakuje začetek pri 72 tisočakih.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button