AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi BMW i7: Serija 7 se prvič predstavlja v povsem električni preobleki

Bavarci predstavljajo prvo admiralsko limuzino zgolj z električnim pogonom.

BMW je razkril prvo električno gnano serijo 7 v zgodovini, ki v slogu ostalih električnih modelov prejema ime i7. Z novim i7 bodo še izdatno okrepili udobno vozno izkušnjo velike admiralske limuzine, saj je ne bo spremljalo brnenje klasičnega motorja.

Tako kot običajna serija 7, je tudi i7 zrasel na aktualni CLAR spremenljivi platformi, prav tako se oblikovno bistveno ne razlikuje od ne-električnih izvedenk. Enaki sta zevajoči ledvički in deljena sprednja žarometa, kar bomo sicer videvali le na BMW-jevih zastavonošah, tako da, brez skrbi, ostali modeli ostajajo bolj umirjeni. Če seriji 7 glavno konkurenco predstavlja Mercedes razred S, si i7 ogleduje model EQS, v segmentu električnih premijskih limuzin.

Sprva bo i7 na voljo v obliki xDrive60, katerega poganja par elektromotorjev na vsaki osi, s skupno močjo 400 kW (544 KM) in 745 Nm navora. V prihodnjem letu se bo pridružila še izvedenka M70 s 651 konjskimi močmi. Uradne meritve pravijo, da se bo i7 xDrive60 do stotice pognal v 4,7 sekundah, najvišja hitrost pa je odmerjena pri 240 km/h. Za dovajanje potrebne energije bo skrbela zajetna baterija s kapaciteto 101,7 kWh, ki žal ostaja na 400-voltni arhitekturi. Sam sklop je sicer precej kompaktno zložen, namreč višina celic je zgolj 110 mm, kar je omogočilo ohranitev elegantne silhuete celotnega vozila.

Po standardu WLTP bo mogoče z enim polnjenjem prevoziti med 590 in 625 kilometrov, elektrone pa bomo povrnili s polnjenjem preko standardnega 11-kilovatnega izmeničnega AC priklopa ali hitrega DC priklopa z največjo močjo 195 kW – 10 minutni postanek bo tako povrnil do 160 kilometrov dometa.

Vzporedno z oblikovnim slogom se i7 predstavlja z enakimi tehničnimi izboljšavami, kot serija 7, torej za udobno vožnjo skrbi standardno nastavljivo zračno vzmetenje, sistem za preprečevanje neželenega nagibanja in štirikolesno krmiljenje z največjim kotom 3,6 stopinj. Za zmanjšanje zračnega upora in posledično nižjo porabo električne energije pri višji hitrosti se bo podvozje spustilo za 10 mm, največji dvig za 20 mm pa bo pomagal pri vožnji čez cestne nepravilnosti.

Večina oči je v notranjosti obeh različic serije 7 uperjenih v dramatičen 31,3-palčni »teatralni« zaslon za razvajanje zadnjih potnikov, kjer se bodo predvajale različne zabavne vsebine, upravljanje funkcij na zadnji klopi bo potekalo preko dveh zaslončkov na vratih. Za zvočni spektakel bo odgovorno ozvočenje proizvajalca Bowers & Wilkins, s kar 36 zvočniki in skoraj 2.000 vati nazivne moči.

Na armaturni plošči dominira vse pogostejši ukrivljen steklen panel, za katerim se skrivata 12,3-palčni informacijski zaslon in 14,9-palčni digitalizirani merilniki. Vse skupaj dodatno popestri nov interaktiven vzdolžni element, z ambientno osvetlitvijo in prikazom določenih informacij, vključno z varnostnimi opozorili. Kabina je sicer osnovno odeta v kakovostno Merino usnje, a na voljo je tudi umetno Veganza usnje, kar sovpada z ideologijo okolju prijaznih električnih vozil.

Novi BMW i7 bo ponujen zgolj v standardni dolžini in z dvema paketoma opreme. Elegantnejša bo izvedenka Excellence, športni navdušenci bodo lahko izbrali različico M Sport. Prve dostave neslišne bavarske zastavonoše pričakujemo proti koncu letošnjega leta, ko naj bi bile znane tudi slovenske cene. Na domačem nemškem trgu bodo morali potencialni kupci za vstopnega i7 odšteti 135.900 evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button