AvtomobilizemNovice

Novi blagi hibrid za Citroëna C5 Aircross

Hybrid 136 obljublja občutno zmanjšanje porabe in ceno na ravni dizla.

Motorna paleta Citroëna C5 Aircross je bila obogatena z novim blago-hibridnim sklopom Hybrid 136, ki predstavlja vstopnico v svet elektrifikacije. Največji SUV francoske znamke je s pridobitvijo motorja Hybrid 136 zdaj na voljo kot blagi hibrid, priključni hibrid in s klasičnim dizelskim ali bencinskim motorjem.

Hybird 136 za osnovo uporablja poznani 1,2-litrski PureTech trivaljni bencinski motor, vendar so morali inženirji zavoljo elektrifikacije zamenjati skoraj 40 odstotkov komponent. Hibridno polovico sestavljata samopolnilna 48-voltna litij-ionska baterija in manjši elektromotor z 21 kW (28 KM) ter 55 Nm navora. Skupna sistemska zmogljivost znaša 100 kW (136 KM) in 230 Nm navora, električni sistem pa lahko ob agresivnem pospeševanju doprinese dodatnih 9 kW (12 KM) moči. Ustvarjena energija se na sprednji kolesni par prenaša preko prilagojenega ë-DCS6 šeststopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika, ki deluje bolj vzajemno kot prej.

Pridobitev hibridne plati so pospremili s spremenjenim prikazom digitalnih merilnikov, kjer se sedaj izpisujejo dodatni podatki, kot so stanje baterije, pretok energije in indikator, kdaj se vozilo premika zgolj na elektriko. Glavna pridobitev novega mlinčka pod pokrovom C5 Aircross bo 15-odstotno zmanjšana poraba goriva v primerjavi z enoto PureTech 130 in manj izpustov ogljikovega dioksida v okolje. Zgolj v električnem načinu naj bi opravili do 50 odstotkov mestnih kilometrov, hkrati bo vožnja bolj udobna in tiha. Koliko bo potrebno odšteti za nov pogonski sklop Hybrid 136 še ni podano, vendar naj bi cena krožila v območju dizelskega modela, ki se pri nas ceni na slabih 34 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button