AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Audi A6 e-tron obljublja 756 kilometrov dosega

A6 e-tron je prelomni električni model znamke štirih krogov.

Audi je na avtomobilske sejmu v Šanghaju leta 2021 predstavil koncept A6 e-tron, predhodnika inovativne linije povsem električnih modelov. Zdaj so razkrili končno izdelanega A6 e-tron v različicah Sportback in Avant, ki bo debitiral kot drugi model na namenski električni platformi Premium Platform Electric. Novi član višjega srednjega razreda poudarja zmogljivost, doseg, učinkovitost in polnjenje ter se ponaša s konceptom ravnih tal kot novostjo pri platformi.

Zunanjost vozila je zasnovana kot mogočna in športna, notranjost pa predstavlja Audijevo novo filozofijo oblikovanja z naprednimi funkcijami, kot so virtualna zunanja ogledala, samozatemnitvena panoramska steklena streha ter osvetljeni zadnji štirje obroči logotipa. A6 e-tron in S6 e-tron bo mogoče naročiti s septembrom letos, začetna cena za A6 Sportback e-tron bo znašala 75.600 evrov, za strupenega S6 Sportback e-tron pa najmanj 99.500 evrov.

Zasnova A6 e-tron, zaradi električnega pogona, daje prednost aerodinamiki in učinkovitosti, saj je koeficient zračnega upora odmerjen pri 0,21 Cd za model Sportback in 0,24 Cd za Avant. To so med drugim dosegli z zračnimi zavesami in zadnjim difuzorjem. Zunanjost, za katero je značilna elegantna in dinamična silhueta, še vedno vsebuje prepoznavne elemente, kot so črna maska okoli rešetke z enojnim okvirjem in inovativna tehnologija osvetlitve z digitalnimi dnevnimi lučmi in drugo generacijo digitalnih zadnjih luči OLED. Vsi zbrani elementi prispevajo tako k estetski privlačnosti kot tudi k varnostnim funkcijam, saj omogočajo komunikacijo med vozili in ponujajo prilagodljive svetlobne podpise.

V notranjosti je A6 e-tron navdušuje z uporabniško osredotočenimi funkcijami in napredno tehnologijo. Panoramski zaslon MMI združuje 14,5-palčni osrednji zaslon na dotik in 11,9-palčne virtualne merilnike ter 10,9-palčni zaslon za potnike, ki tvorijo celovito digitalno prizorišče. Prikazovalnik razširjene resničnosti projicira ključne informacije o vožnji na vetrobransko steklo ter tako izboljša voznikovo osredotočenost na cesto. Notranji materiali in oblikovanje ustvarjajo udobno okolja z obsežno uporabo mehkih površin ter elemente visokega sijaja v območjih upravljanja. Prostora za shranjevanje je veliko, saj prtljažnik ponuja 502 litra prostora, mogoče razširiti na 1.422 litrov s polaganjem zadnje klopi, v nosu pa se skriva še 27-litrski “frunk”.

Pametna panoramska steklena streha novega A6 e-tron uporablja tehnologijo PDLC za preklapljanje med prozornim in neprozornim stanjem. Info-zabavni sistem deluje na operacijskem sistemu Android Automotive OS, ki podpira posodobitve prek zraka in aplikacije tretjih oseb prek trgovine Audi Application Store. Izboljšano glasovno upravljanje prek Audijevega asistenta, ki ga poganja ChatGPT, omogoča interakcijo v naravnem jeziku in nemoteno upravljanje funkcij vozila.

Audi A6 z dodatkom imena e-tron je prvi svoje družine s povsem električnim pogonom, saj bodo vsi novi parno označeni modeli zdaj električni. Za shranjevanje energije je zadolžena novo razvita litij-ionska baterija s kapaciteto 100 kW, ki različici Sportback omogoča doseg do 756 kilometrov in 720 kilometrov Avantu. A6 Sportback e-tron z močjo 270 kW pospeši do stotice v prijetnih 5,4 sekunde, S6 e-tron s 370 kW (največ 405 kW)  pa v 3,9 sekunde in doseže največjo hitrost 240 km/h. Vozilo podpira 800-voltno arhitekturo in največjo zmogljivost polnjenja z enosmernim tokom 270 kW, kar omogoča hitro polnjenje od 10 do 80 odstotkov v 21 minutah, učinkovito upravljanje energije z naprednimi toplotnimi sistemi in možnostmi rekuperacije.

Precej pozornosti so inženirji nameili tudi vzmetenju, ki je zasnovano za natančno vozno dinamiko in visoko udobje, z možnostjo izbire prilagodljivega zračnega vzmetenja in pogonom na vsa kolesa z zadnjo usmeritvijo za boljšo vodljivost. Sistemi za pomoč vozniku, kot sta prilagodljivi pomočnik za vožnjo plus in pomočnik za parkiranje plus, povečujejo varnost in udobje ter za izboljšano delovanje uporabljajo podatke zemljevidov visoke ločljivosti in podatke o roju. A6 e-tron in S6 e-tron bosta predstavljena septembra, sledili pa bodo še dodatni modeli. Audijeva predstavitev modela A6 e-tron pomeni pomemben korak naprej v liniji električnih vozil podjetja, saj obljubljajo, da se vračajo v bistvo slogana “prednost je v tehniki”.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button