AvtomobilizemNovice

Novi Abarth 695 Tributo 131 Rally

Legenda se po 40 letih vrača

Pisalo se je leto 1982, ko je legendarni Fiat 131 Abarth Rally zaključil svojo zadnjo dirko v poglavju najbolj zmagovitega obdobja »škorpijona«. Dirkalnik, ki je nastal v sozvočju podjetij Fiat-Bertone-Abarth in na temeljih družinske limuzine iz 70-ih, je v zgolj nekaj letih razvil lastno reli zgodbo in unikaten DNK.

Danes, 40 let kasneje, se Abarth poklanja svoji štirikolesni ikoni s posebno serijo malčka 695 Tributo 131 Rally, ki bo nastala v zgolj 695 primerkih. Ta prihaja stilsko in tehnično dovršen, da bo svet opomnil na »zlate čase apeninskega škorpijona«. Osnovo tvori 1,4-litrski Turbo T-Jet agregat s 180 KM in 250 Nm navora, ki malčka do stotice zaluča v 6,7 sekunde in ne upeha vse do končnih 225 km/h. Tovrstni zmogljivosti so prilagojene zavore znamke Brembo, športni izpuh Record monza Sovrapposto, 17-palčna športna platišča in Konijevo športno podvozje. Voznik bo absolutni vladar celotne konjenice, ki ji bo poveljeval preko petstopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Kot se za italijanska vozila spodobi, bo Abarth 695 Tributo 131 Rally tudi stilsko oplemeniten. Vozilo prihaja v posebni modri dirkaški karoserijski barvi, ki jo čedno dopolnjujeta v črnino odeta streha ter interier. Zunanjost krojijo aerodinamiki podvrženi elementi kot so nastavljivi strešni usmerjevalnik zraka ter poudarjeni pragovi in nenazadnje še 17-palčna »diamantna« platišča z dirkaško geometrijo. Ambient je prežet z emblemi in športnimi elementi kot so školjkasti Sabelt usnjenimi sedeži, armaturna plošča prevlečena z alkantaro ter aluminijaste stopalke za nadzor malega škorpijona.

Blaž Likovič
foto: Abarth

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button