AvtomobilizemNovice

Novi 718 Spyder RS: bučno slovo bencinskega Porscheja Boxster

Ko divji 718 Cayman RS odvrže streho.

Da bo užitek za volanom še veliko večji, je Porsche pripravil posebno izdajo 718 Spyder RS, ki povzema  vse najboljše dele vrhunskega Caymana GT4 RS in dodaja odstranljivo platneno streho. Odlično uravnovešeno podvozje je združeno z močjo in simfonijo atmosferskega šestvaljnika iz 911 GT3. Poželjivi Stuttgartski športnik se bo predstavil julija na festivalu hitrosti v Goodwoodu, v okviru znamkinega praznovanja 75. obletnice delovanja.

Poglobimo se najprej kar k najbolj navdušujoči plati novega 718 Spyder RS, torej sredinsko nameščenem pogonskem agregatu. Kot že rečeno, gre za 4-litrski atmosferski šestvaljni bokserski motor, ki se zvrti vse do 9.000 vrtljajev na minuto in proizvede 368 kW (500 KM) ter 450 Nm navora – isti motor najdemo tudi v dirkalniku 911 GT3 Cup. V kombinaciji z bliskovitim sedemstopenjskim dvoslopčnim menjalnikom s kratkim prestavnim razmerjem, se dvosedežni roadster do stotice požene v 3,4 sekunde, do hitrost 200 km/h v samo 10,9 sekunde in doseže najvišjo hitrost 308 km/h.

Seveda zmogljiv motor ni edina pomembna sestavina za užitek, k večji zmogljivosti prispevata tudi nižja masa in boljša aerodinamika. Na področju mase je RS v primerjavi s standardnim Spyderjem izgubil 40 kilogramov in tehta 1.410 kilogramov, hkrati je za 5 kilogramov lažji od kupejevskega Caymana GT4 RS. K olajševalni kuri je pripomogla nova ročno pomična zložljiva platnena streha, ki z 18,3 kilogrami tehta 7,6 kilogramov manj kot pri 718 Spyder.

Sprednji del novega Porscheja 718 Spyder RS je skoraj enak sprednjemu delu modela 718 Cayman GT4 RS. Standardni sprednji pokrov motorja je izdelan iz plastike okrepljene z ogljikovimi vlakni (CFRP) in ima nad odbijačem široko zračno režo. Stranska kanala izboljšata hlajenje zavor, bočne letve na zunanjih koncih odbijača povečujejo potisk k tlom. K temu prispevata rob sprednjega odbijača in veliko zadnje »ducktail« krilce. Vse aerodinamične komponente so med seboj dobro usklajene in zagotavljajo stabilnost ter ravnotežje pri visokih hitrostih. Podvozje 718 Spyderja RS se močno naslanja na zasnovo modela 718 Cayman GT4 RS, ki pa sledi najde pri večjem bratu 911 GT3. Serijsko je opremljen s 30 mm nižjim aktivnim športnim vzmetenjem, vektoringom navora, mehanskim diferencialom z delno zaporo in 20-palčnimi kovanimi aluminijastimi platišči.

Dirkaško obarvani značaj se nadaljuje v notranjosti Spyderja RS, kjer je vse omejeno na funkcionalnost in ne razkošno udobje. Pred voznikom je nameščen oprijemljiv športni volan, odet v tkanino Race-Tex in s sredinskim prešitjem, za čvrsto sedenje med ostrimi zavoji pa bosta skrbela školjkasta sedeža iz lahkotnega CFRP materiala, oblečena v kombinacijo črnega usnja ter športne tkanine Race-Tex. Poseben občutek bodo pričarali logotipi Sypder RS na naslonih za glavo in notranjih pragovih. Kupci bodo lahko tako kot pri ostalih RS izdelkih izbrali dodaten paket Weissach, ki med drugim vključuje magnezijeva platišča, titanski izpušni sistem, razširjeno oblazinjenje v materialu Race-Tex in oblikovne podrobnosti v slogu modela 935 iz leta 2018. Ekskluzivno bo skupaj z izvrstnim 718 Spyder RS na voljo ujemajoča Porsche Design kronograf ročna ura s titanskim ohišjem in karbonsko številčnico.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button