AvtomobilizemNovice

Novemu logotipu sledijo še barve in pojasnila glavnih protagonistov

Dacia je vedno bolj odločna in pristna znamka, ki se odslej ponaša z novim logotipom in novim zaščitnim znakom, ki še bolje ponazarjata enostavnost in čvrstost, ki simbolizira romunsko-francosko zavezništvo. Dopolnjuje ju še nova paleta barv, ki prikliče podobe narave in velikih prostranstev. David, vodja za znamko Dacia v Studio Design, in Julie, glavna oblikovalka, odgovorna za celostno podobo, pojasnjujeta temelje in etape ustvarjanja te nove celostne podobe.

»Dacia je znamka, ki se osredotoča na bistveno, na enostavnost, pristnost … Danes se znamka razvija naprej in kaže nove ambicije. To je torej odlična priložnost za preobrazbo celostne podobe, ki naj še bolj jasno odraža in potrjuje njeno gensko zasnovo in njene vrednote.« David, vodja za znamko Dacia v Studio Design

Nov logotip, nov zaščitni znak, novo grafično okolje

Prenovo Dacie uteleša njena nova logotip in zaščitni znak, ki oba označujeta prepoznavno in odločno znamko. Ta dva elementa so ustvarili v oblikovalskem oddelku Dacie z željo, da izrazi bistvo znamke, njene temelje, ki so jo vodili od njenega začetka. Julie, glavna oblikovalka pri Dacii in odgovorna za celostno podobo, pojasnjuje ustvarjalni pristop pri prenovi celostne podobe znamke: »Cilj našega ustvarjalnega raziskovanja je bil sprememba grafičnega jezika znamke in njegova osredotočenost na njene glavne značilnosti: čvrstost, enostavnost in voljo do seganja k bistvenemu.«

Logotip, pomemben del nove celostne podobe, že na prvi pogled daje občutek robustnosti in stabilnosti. Oblika črk je namenoma minimalistična in odraža zadržan in bister značaj. Črki D in A sta odprti, brez črtic, obdržali sta le tisto, kar je bistveno za njuno prepoznavo. Črki C in D sta zrcalni sliki ena druge in poudarjata željo po oblikovanju enostavnega in geometričnega grafičnega jezika.

»Navdih smo dobili pri predmetih, ki se jih najde v delavnicah, pri mehaniki: zobniki, verige, orodje ipd. Gre torej za predmete, ki so praviloma povezani z robustnostjo, zanesljivostjo in funkcionalnostjo.« Julie.

Ekipe marketinga, ki so soustvarjale novo celostno podobo, jo od junija 2021 postopoma uvajajo v različnih komunikacijskih kanalih: na spletnih straneh znamke, v oglasih, brošurah itn. Na prodajno-servisnih mestih znamke Dacia se bodo elementi nove celostne podobe postopoma bohotiti od začetka leta 2022. Vozila bodo novi logotip in novi zaščitni znak dobila v drugi polovici leta 2022.

»Naslednji korak za nas oblikovalce je umestitev novega zaščitnega znaka in logotipa na vozila znamke. To bomo uvedli naslednje leto, z jesenjo 2022,« je še dodal David.

Rudi Leskovec
foto: Dacia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button