AvtomobilizemNovice

November prinaša limuzinsko petico s priključnim hibridom

BMW serija 5 z novim pogonom v paleti.

Ob premieri nove BMW serije 5 so bile na voljo ali klasično gnane izvedenke z 48-voltnim hibridnim sistemom ali povsem električna izvedenka i5. To se bo čez mesec dni spremenilo, saj v salone široma sveta prihaja priključno-hibridna limuzina v dveh različicah – 530e in 550e xDrive.

Vodilni za krmilom BMW-ja izpolnjujejo svoje obljube, ki so jo dali ob premieri nove osme generacije serije 5. V salon namreč prihaja priključni hibrid v limuzinski podobi in v dveh različicah. Ta se ponaša z zmogljivim in ekonomičnim pogonom ter dobro električno avtonomijo. Oba priključna hibrida prihajata z najnovejšo bavarsko eDrive tehnologijo, ki kombinira električni pogon s štiri ali šestvaljnim bencinskim agregatom.

BMW 530e ima tako nameščen dvolitrski vrstni štirivaljni agregat z BMW TwinPower Turbo tehnologijo, ki skupaj z električnim pogonom zmore 299 KM in 450 Nm navora. Dovolj, da prestižno limuzino do stotice požene v 6,3 sekunde in upeha pri končnih 230 km/h, medtem ko najvišja hitrost e-motorja znaša 140 km/h – enako kot v zmogljivejši verziji 550e xDrive. Ta električni pogon kombinira s trilitrskim vrstnim šestvaljnikom, pri čemer sistemska moč znaša 489 KM in okroglih 700 Nm navora. Dovolj, da vas do 100 km/h z mesta katapultira v 4,3 sekunde in pospešuje vse do elektronsko omejenih 250 km/h.

Baterijski sklop je pri obeh priključnih hibridih enak in zajema litij-ionski hranilnik s kapaciteto 19,4 kWh. Ta zagotavlja povsem električno avtonomijo v velikosti med 93 in 103 km pri 530e in približno deset kilometrov manj pri močnejšem 550e xDrive. Polnjenje baterije je možno vse do moči 7,4 kW, kar jo nasiti v dobrih treh urah, medtem ko bo domača vtičnica za to potrebovala skoraj 12 ur.

Na domačem nemškem trgu bodo za BMW 530e zahtevali vsaj 65.300 evrov, za 550e xDrive pa vsaj 77.300.

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button