AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nova Toyota bZ3: drugi član mlade električne družine

Toyotinem prvem namenskem električnem križancu bZ4X sledi limuzinski bZ3.

Med enajstimi lansko leto razkritimi Toyotinimi koncepti se je skrival tudi premijski električni salon, ki se sedaj predstavlja v končni serijski obliki in z uradnim imenom bZ3. Ime sledi smernicam prvega električnega križanca bZ4X, razkritega lansko leto, prav tako si limuzinski model deli enako platformo.

Tako kot pri bZ4X, so Toyotini oblikovalci ostali zvesti oblikovnim potezam koncepta, kar pomeni, da serijski bZ3 ohranja ostro robato oblikovanje v slogu bZ SDN limuzinskega koncepta in seveda številne podrobnosti sorodnega križanca. Sprednji odbijač je prejel nekaj novosti, vendar z vzdolžno osvetlitvijo ostaja praktično enako zasnovan.

S strani je takoj opazna več nivojska linija, ki nekoliko razbije višino profila, k čemur pripomore rahlo dvigajoča strešna linija, skoraj kot pri kupejih. Streha se zaključi precej proti koncu zadka, kar daje občutek kombilimuzinskega zaključka, prav tako se zaradi določenih potez deluje precej športno naravnano. Oblikovanje bZ3 zaokrožuje drugi vzdolžni svetilni element na zadku, za razliko od bZ4X je so polnilna vratca nameščena na zadnjem levem boku in ne spredaj.

V notranjosti se veliko podobnosti z bZ4X konča, saj so ogromen sredinski informacijski zaslon postavili pokončno, v celoti preoblikovali sredinsko konzolo, spremenili obliko volanskega obroča s potlačenim zgornjim in spodnjim, prav rako vse skupaj deluje bolj minimalistično.

S tehničnimi podatki je Toyota precej skopa, poznana je uporaba enake eTNGA platforme kot pri sorodnem bZ4X, kar bi potencialno lahko pomenilo vgradnjo enake baterije s kapaciteto 71,4 kWh in enakih pogonski sklopov. Torej, osnovnega spredaj gnanega sistema z 150 kW (204 KM) in 266 Nm navora ter štirikolesno gnane izvedenke z 160 kW (218 KM) in 337 Nm navora. Zaradi tesnega sodelovanja s kitajskim proizvajalcem BYD, bi lahko pod površjem bZ3 našli sklop izpod rok dotičnega partnerja.

Kar zadeva električni domet, pri Toyoti obljubljajo preko 600 kilometrov z enim polnjenjem, saj je bZ3 opazno bolj aerodinamičen od sorodnega križanca z največjim dosegom 536 kilometrov. S 4.725 mm dolžine, 1.835 mm širine in 1.475 mm višine se bZ3 po velikosti spogleduje s hibridnim Camryjem. Več podrobnosti bo znanih v prihajajočih mesecih, ko bomo izvedeli tudi načrte začetka prodaje in navsezadnje cene.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button