AvtomobilizemNovice

Nova Mazda CX-60: Prvi priključni hibrid in najmočnejši model do sedaj

CX-60 je postal Mazdin prvi priključni hibrid, s katerim se bodo postavili ob bok premijskim nemškim SUV-jem.

Mazda z novim upom CX-60 izkazuje velik interes vstopa v skoraj ekskluziven svet premijskih avtomobilov, kjer trenutno kraljujeta BMW in Audi. Znamkin pomik v višji segment je med prvimi prinesel prostornega SUV-ja z času primernim hibridnim pogonom, elegantnim svežim oblikovanjem in nenazadnje rahel dvig cene.

Novi CX-60 se bo po velikosti uvrstil nad ustaljenim križancem CX-5 in predstavlja evolucijo Mazdine oblikovne filozofije »Kodo«, ki daje poudarek na preprostosti ter elegantnim površinam. Postaven srednji del novinca definira velika sprednja maska z dvema kriloma, okrašena z dnevnimi LED svetili, povezana z žarometoma, seveda v slogu Mazdinega aktualnega družinskega obraza.

Nekaj ostrejših linij lahko opazimo na kolesnih lokih in stranskih pragovih, a večina oblikovanja je zelo počiščenega ter zelo lahkotnega. Zadek predstavlja nekaj novitet v obliki podaljšanih LED svetil, štirih izpušnih cevi in manjšega strešnega krilca, kar sovpada z nazivom najmočnejšega Mazdinega serijskega modela do danes.

Za utrditev tega naziva bodo skrbeli popolnoma novi pogonski sklopi. Na začetku prodajne poti bo CX-60 sicer na voljo izključno kot priključni hibrid, katerega sestavljata 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor in en elektromotor s skupno močjo 328 KM ter 500 Nm navora. Moč se bo na vsa štiri kolesa prenašala preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika, kar prinaša zadovoljiv poskok do stotice v 5,8 sekundah. Elektromotorju bo energijo dovajala 17,8 kWh baterija, katero bo mogoče preko stenske polnilnice napolniti v štirih urah. Ko bo le ta polna, bo mogoče neslišno prevoziti 60 kilometrov do hitrosti 100 km/h.

Proti koncu letošnjega leta se obetata še privlačnejša stroja v obliki 3,3-litrskega šestvaljnega vrstnega dizelskega motorja z 48-voltno blago-hibridno pomočjo in 3-litrskega vrstnega bencinarja, seveda tudi sledni z blago-hibridnim sistemom ter Skyactiv X tehnologijo. Zmogljivejša motorja bosta kompatibilna tako z zadnjim ali štirikolesnim pogonom.

CX-60 uporablja Mazdino Skyactiv Scalable arhitekturo, kot tudi sistem kinematičnega uravnavanja položaja (KPC) poznanega iz športnega model MX5. Ta sistem z zaviranjem notranjega kolesa v zavojih zmanjšuje nagibanje vozila, obenem so za boljše ravnovesje baterije hibridnega sklopa namestili med sprednji in zadnjo osjo. Voznik bo lahko glede na razmere ali počutje pretikal med različnimi voznimi profili – Normal, Sport, Off-Road, Towing (vleka) in električni način.

Premijska tematika novega CX-60 se opazi tudi v privlačno zastavljeni kabini, odeti v kakovostne tkanine in usnje, z lesenimi dodatki. Več nivojska zasnova armaturne plošče se ponaša s kovinskim okrasnimi elementi, pohvaliti pa je potrebno predvsem ohranitev fizičnih gumbov za upravljanje klimatske narave. Vrh armaturke krasi velik informacijski zaslon, še vedno nadzorovan preko vrtljivega kolesca na sredinski konzoli, pred voznikom pa se nahajajo digitalizirani merilniki. Navkljub kompleksni vgradnji hibridnega sistema, CX-60 ponuja uporabnih 570 litrov prtljažne prostornine (1.148 litrov s podrtimi sedeži), skladno z največjimi konkurenti.

Novi CX-60 bo na področju varnosti že serijsko opremljen s 360-stopinjsko kamero, samodejnim zaviranjem ob zaznavi pešcev in kolesarjev, prepoznavanjem prometnih znakov in zaviranjem ob prečnem prometu zadaj. CX-60 je pri nas že mogoče naročiti, za vstopni model z opremo Prime-Line in trilitrskim motorjem bo potrebno odšteti najmanj 50.390 evrov. Kdor bo imel željo še po več prostora, bo moral malenkost počakati na prihod sedemsedežne različice z imenom CX-80.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button