AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nova Hyundai Kona: najprej elektrika nato klasični motorji

Z novo električno Kono predstavljajo velik korak naprej v smeri elektrifikacije.

Hyundai je naposled predstavil novo generacijo kompaktnega SUV-ja Kona, ki postaja glavni igralec v svojem segmentu, električno različico na čelu. Tudi v drugo bo Kona ostala na voljo z napredno tehnologijo in širokim spektrom pogonskih sklopov, od hibridnih, do klasičnih z motorjem z notranjim izgorevanjem ter v športno obarvanih različicah N Line.

Nova Kona bo vodila strategijo pospeševanja elektrifikacije, saj so jo razvili povsem drugače kot poprej, namreč za osnovo so izbrali električno izvedenko, nato so nadaljevali s preostalimi pogonskimi sklopi. Letos bo na sceno zapeljala nova Kona, do leta 2030 pa se ji bo pridružilo še 11 električnih modelov. Z robustno in dinamično obliko ter povečanimi dimenzijami nova Kona ohranja svoj ikonični značaj s podporo aktivnega življenjskega sloga, hkrati pa ponuja nove tehnologije, ki zagotavljajo varno, povezano in udobno izkušnjo. Med posodobitvami so dvojni 12,3-palčni panoramski zaslon, pravi 12-palčni projicirni zaslon, digitalni ključ 2 Touch in sposobnost posodabljanja prek spleta.

Premierni model je prav električna izvedenka z zavidljivim dosegom kar 490 kilometrov po merjenju WLTP, ki se pohvali z edinstvenimi oblikovnimi potezami, sprednjim prtljažnikom za shranjevanje kablov, aktivnimi zračnimi loputami za izboljšanje izkoristka, zmožnostjo vožnje z enim pedalom (i-Pedal), odličnim regenerativnim zaviranjem ter dvosmernim pošiljanjem elektrike iz baterije. Na krovu so se znašli tudi napredni vozni in varnostni pripomočki paketa SmartSense, ki vključujejo avtonomno vožnjo druge stopnje, sistem preprečevanja naleta spredaj in sistem za daljinsko parkiranje.

V primerjavi s prejšnjo generacijo je nova Kona pridobila kar nekaj dodatnih milimetrov v vseh ozirih. Električna Kona je s 4.355 mm za 175 mm daljša kot prej, medosna razdalja s 60 mm prirastka znaša 2.660 mm, v širino meri 1.825 mm in 1.575 mm v višino. Najbolj se dodatne mere odražajo v pridobitvi notranjega prostora, saj bodo potniki v obeh vrstah sedeli bolj udobno, na pot bodo lahko vzeli več prtljage, namreč prtljažnik je s 322 litrov zrasel na kar 466 litrov, prtljažna vrata pa se po želji odpirajo tudi električno. Novo arhitekturo notranjega prostora vodi panoramski zaslon, obogaten s čistimi linijami površin, več odlagalnimi prostorčki in seveda ambientalno osvetlitvijo.

Pri novi Koni so Hyundaijevi inženirji opustil običajni razvojni proces pretvorbe vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem v vozilo na električni pogon, temveč so storili ravno obratno in je razvoj pogojevala električna verzija. Tu tiči razlog za futuristično podobo in zunanjost v slogu namenskih električnih vozil, hkrati so uspeli doseči nižji količnik zračnega upora, zgolj 0,27 Cd. Za pogon električne Kone bosta tako kot prej skrbela dva sklopa, začenši z ugodnejšim z 48,4 kWh baterijo in elektromotorjem z močjo 114,6 kW (156 KM) ter 255 Nm navora. Zmogljivejša različica bo imela baterijo s kapaciteto 65,4 kWh in elektromotor s 160 kW (218 KM) ter 255 Nm navora. Pri obeh se moč prenaša na sprednji kolesni par, zavoljo 400-voltne arhitekture, ki se je izkazala za zadostno in cenovno bolj učinkovito kot 800-voltna, bo hitro polnjenje od 10 do 80 odstotkov trajalo 41 minut. Čeprav je premiero prva doživela električna Kona, bodo pozno pomladi začeli s prodajo blago-hibridnih in hibridnih različic, povsem električno na trgu pričakujemo proti jeseni letos.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button