AvtomobilizemNovice

Nova Hyundai Kona je v nizkem štartu

Druga generacija Kone bo ohranila izbiro hibridnih in povsem električnih pogonov.

Konstanten razvoj kompaktnih SUV-jev in križancev pomeni, da nikoli nismo daleč od premiere novega modela. Naslednji na seznamu celovito preobraženih je druga generacija Hyundai Kone, ki bo premiero doživela prihodnje leto, razvojni prototipi pa se že mudijo po cestah sveta.

Podobno kot pri sestrski družinici Kie Niro, bo prihajajoča Kona nastala na najnovejši K3 platformi združenja Hyundai, kar pomeni precej povečano uporabnost. V ponudbi bo ostal električen in hibriden pogon, slednjega bosta sestavljala poznani 1,6-litrski bencinski štirivaljnik ter manjši elektromotor, kateremu energijo dovaja 1,32 kWh baterija. Kona trenutno ni na voljo kot priključni hibrid, česar se verjetno ne bodo poslužili niti pri drugi generaciji.

Bo pa nadaljevala uspešno pot v povsem električni obliki, zato lahko pričakujemo manjše izboljšanje kapacitete baterij – na voljo sta manjša z 39,2 in večja s 64 kWh. Prav tako gre pričakovati večjo učinkovitost elektromotorjev in aerodinamike, kar bi lahko avtonomijo pomaknilo preko 480 kilometrov.

Poleg križanca Bayon in večjega SUV-ja Tucson ima Kona prostor za rast, saj bo prtljažni prostor povečan s 333 litrov na 400 v hibridnem modelu. Novi Koni bodo namenili tudi sveže, bolj prepoznavno oblikovanje, z vzdolžnim svetilnim elementom na sprednjem delu. Popestrili ga bodo še s parametričnimi pikselskimi lučmi, značilnimi za nove modele Ioniq.

V notranjosti bo Kona deležna enako pomembne preobrazbe, kjer bodo uporabljeni številni elementi, prvič predstavljeni v modelu Ioniq 5, kot je denimo vrtljiv izbirnik prestav, nameščen na ročici ob volanu. Armaturno ploščo bo zastopala digitalizacija z dvema 10,25-palčnima zaslonoma, a pohvalno bodo ostale hitre fizične bližnjice.

Prvotni model Kona je bil predstavljen leta 2017, podoben življenjski cikel pa bi novi model vodil proti koncu tega desetletja. Na tej točki se bo verjetno poslovilo aktualno ime, kot je pojasnil izvršni podpredsednik za strategijo izdelkov Thomas Schemera. Znano je, da bi lahko zamenjava za model Kona sčasoma nosila oznako Ioniq – morda kot model 3 ali 4 – in bi temeljila na povsem električni platformi E-GMP.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button