AvtomobilizemNovice

Nova Honda Civic tudi po meri Evropejcev

Honda predstavlja evropsko različico enajste generacije Civica.

Po uspešnem zagonu 11. generacije Honda Civic s severni Ameriki, se predstavlja nova evropskim kupcem prilagojena različica, ki prinaša hibridno tehnologijo e:HEV, v igri ostaja tudi nadvse cenjena strupena izvedenka Type R. Če je trg v ZDA prejel klasično limuzinsko obliko, se bomo na stari celini razveselili bolj praktične kombilimuzine.

V primerjavi s trenutnim modelom Civica, je prihajajoča generacija izdatno bolj umirjena, brez lažnih zračnikov, z manj odrezavimi linijami in v celoti bolj elegantna. Na sprednjem delu se petvratna izvedenka bistveno ne razlikuje od limuzine, bistvena sprememba se je zgodila na zadnjem delu, kjer je pridobila skoraj fastback obliko. Rezultat je precej večja odprtina ob odprtju prtljažnih vrat in nekoliko večja prostornina.

Ljubiteljev karavanov bo razočarala novica, da tudi pri novi enajsti generaciji ne bo praktične Tourer oblike. V iskanju dodatne prostornosti, ima novi Civic v primerjavi s predhodnikom za 35 mm daljše medosje, širše koloteke in posledično boljšo lego na vozišču.

Preoblikovanje po evropskih merilih pomeni tudi prihod elektrificiranih pogonskih sklopov. Ime e:HEV smo že spoznali pri hibridnih različicah modelov Jazz, CR-V in HR-V, a pod pokrovom novega Civica bo brnel čisto svež 2-litrski bencinar z Atkinsonovim ciklom. Skupaj z manjšo litij-ionsko baterijo in elektromotorjem bo proizvedel 135 kW (184 KM) in 315 Nm navora, obenem bodo izpusti ogljikovega dioksida znašali manj kot 110 g/km. Z izbiro hibridnega sistema bodo lažje konkurirali Toyoti Corolla in Hyundaiu Ioniq.

Civic je bil sicer na drugih trgi že na voljo s hibridnim motorjem, vendar gre sedaj za prvi takšen nastop na evropskih tleh. Zaenkrat bo takšen e:HEV pogon edina izbira, z izjemo nabrušenega Type R z zmogljivim 2-litrski turbo štirivaljnikom in najmanj 320 konjskimi močmi. Hibridni Civic bo podiral nove vozne načine, Eco, Normal, Sport in Individual, kar bo omogočalo izbiro med popolnoma električno vožnjo, vožnjo na bencin ali idealno kombinacijo obeh.

Enajsti Civic bo na voljo s tremi stopnjami opreme – Elegance, Sport in Advance. Izbira najvišjega nivoja Advance prinaša 10,2-palčne digitalne merilnike, BOSE ozvočenje z 12 zvočniki in 9-palčni informacijski zaslon na dotik, s podporo Apple CarPlay ter Android Auto. Področje varnosti bo zastopala najnovejši sistem naprednih asistenčnih pripomočkov SENSING, kar vključuje sprednjo kamero s 100 stopinjskim pogledom, izboljšano tehnologijo prepoznavanja, ohranjevalnik voznega pasu, samodejno zaviranje v sili in spremljanje mrtvega kota.

Prejšnje generacije Civica so izdelovali v Britaniji, a se bo zaradi nedavne prodaje tovarne v Swindonu, proizvodnja evropskih modelov preselila nazaj na Japonsko. Cen Honda še ne razkriva, vendar pričakujemo precej podobno zastavljene kot pri nedavno osveženem blago-hibridnem Fordu Focus, za katerega je potrebno odšteti 25 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button