AvtomobilizemNovice

Nova hibridna Toyo… Mazda 2!

Hibridna Mazda 2 se bo pridružila obstoječem klasičnemu modelu.

Mazda v zadnjem času predstavlja čudovito oblikovane avtomobile, a kot kaže, oblikovalska ekipa ni imela nobene ideje, kako se lotiti novega modela 2 Hybrid, ki je v resnici le Toyota Yaris z zamenjanim logotipom. Včasih so pri takšnih projektih souporabe enake zasnove vložili vsaj nekaj truda.

Kljub skoraj ničelnim spremembam, novo Mazdo 2 opevajo kot rezultat sodelovanja med korporacijama Mazda Motor in Toyota Motor. Podobno se je pri tej japonski znamki v razredu mestnih malčkih dogodilo že večkrat, stare 121 so bile zasnovane na Ford Fiesti, ponovno so trik uporabili pri tretji generaciji modela 2, vendar so vsakič pustili nekaj svojega pečata. Pri novi se je KODO oblikovalski jezik popolnoma izgubil.

Ker veliko novosti o videzu nimamo za razkriti, se potopimo pod površje, kjer najdemo identičen hibridni pogonski sklop kot pri Yarisu. Sestavljajo ga 1,5-litrski trivaljni bencinski motor, majcena baterija in elektromotor s skupno močjo 85 kW (116 KM). Za prenos moči na sprednji kolesni par skrbi e-CVT brezstopenjski menjalnik. Ker gre za enak sistem, tudi Mazda 2 obljublja odlično porabo 3,8 litrov in okolju prijaznejših 87 g/km izpustov ogljikovega dioksida.

Nadaljnje podrobnosti nove Mazde 2, kot so denimo cene, bo potrebno še nekoliko počakati. Prodaja na stari celini bo stekla vzporedno z obstoječim, nesorodnim modelom s klasičnimi motorji, katere prihodnost prav tako še ni znana.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button