AvtomobilizemNovice

Nova generacija: Nissan Qashqai (2021)

Pionir med SUV-ji je zapeljal v tretjo generacijo. Kaj prinaša?

Končno smo dočakali uradno (spletno) premiero nove, že tretje generacije Nissanovega paradnega konja po imenu Qashqai. Vsestranski križanec je v letu 2007 pričel pohod športnih terencev na globalnem trgu, zato nosi precejšnje breme svoje slave. Da bi ga malce lažje »prenašal«, je bila prenova vsekakor dobrodošla, saj so razmere in konkurenca neizprosni.

Na kratko

Videz V-Motion maske sovpada z nedavno predstavljenim Jukom, ambient je poln tehnoloških izboljšav in inovacij, pogon tvorita le še dve elektrificirani (hibridni) kombinaciji z bencinskim agregatom. Prva možnost je blagi hibrid na osnovi 1,3-litrskega agregata, medtem ko je pri različici e-POWER agregat deluje le kot »podaljševalnik« dosega.

Podrobneje

Qashqai je tu! Sodobnejši z zanimivo in dinamično obliko si zopet želi dvigniti merila v segmentu, ki ga je pravzaprav sam zastavil. Tretja generacija je velikostno nekoliko večja (+35 mm v dolžino, +25 mm v višino in +32 mm v širino). Vsled tega je večja tudi prostornost, medtem ko prtljažni prostor nudi nekaj več prilagodljivosti z metodo dvojnega dna in sistemom prilagajanja notranjih elementov Flexible Luggage Board System.

Glede oblike vozila smo sklepčni, da mu V-Motion oblika večje maske pristaja, v njej pa se nahajajo LED matrične diode ter znameniti svetlobni podpis dnevnih luči v obliki bumeranga. Qashqai bo prvič na voljo s kar 20-palčnimi litimi platišči, medtem ko bodo seriji čeveljci merili 19 palcev. Nasploh je novi Qashqai še bolj dinamičen in samozavesten.

Morda je ambient tisto področje, ki je doživelo najmanj videznih sprememb. Celotna armaturna plošča je sicer znana, vseeno pa se ponaša s precejšno digitalizacijo. Povsem nov je recimo voznikov 12,3-palčni večopravilen TFT zaslon, medtem ko boste vso povezljivostno in multimedijsko tehnologijo upravljali preko osrednjega 9-palčnega zaslona. Spisek elektronskih asistenčno-varnostnih sistemov je zajeten, saj je Nissan precej znanja na osnovi delno avtonomnega sistema ProPILOT preselil tudi v novega Qashqaija. Bo pa kupcem na voljo kar precej dodatne opreme kot tudi možnost osebne prilagoditve v smislu barvnih tonov in dekorativnih elementov.

Pod motornim pokrovom

Za tehnike vsekakor najbolj zanimiva rubrika. Prvič bo Qashqai na voljo brez dizelsko gnane različice, saj boste lahko izbrali le med dvema elektrificiranima opcijama – blagohibridno ali e-POWER.
Pri prvi jedro tvori že znani 1,3-litrski bencinski DiG-T agregat z 12-voltno tehnologijo blagega hibrida, pri čemer bo elektrika poganjala sisteme vozila med zaustavljanjem pod hitrostjo 18 km/h. Na voljo bosta dve močnostni različici, in sicer s 138 ali 156 KM, ki bosta serijsko opremljeni z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Pri močnejši izvedenki bo za doplačilo na voljo tudi novi brezstopenjski Xtronic CVT menjalnik.

Novi Qashqai bo na voljo tudi z zadnjim pogonskim »hitom« Nissana, in sicer sistemom e-POWER. Ta prinaša kombinacijo 1,5-litrskega atmosferskega agregata s spremenljivim kompresijskim razmerjem ter elektromotorjem z močjo 140 kW (188 KM). Bencinski agregat je namenjen le proizvodnji električne energije, ki se shranjuje v bateriji. Cilj je stalno delovanje bencinskega agregata v najbolj optimalnem območju, kar naj bi opazno prispevalo k nižji porabi in posledično tudi emisijam. Tako gnan Qashqai bo opremljen tudi s sistemom e-Pedal, ki smo ga spoznali pri popolnoma električnem Leafu.

Več v aprilu, ko bo novi Qashqai predvidoma zapeljal v slovenske salone.

Blaž Likovič
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button