AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Nova EU direktiva: Vsi novinci s pametnim omejevalnikom hitrosti

Vsa na novo homologirana vozila bodo morala biti pametnejša.

Pred nedavnim je v veljavo stopila nova direktiva Evropske unije, ki na področju tehničnih lastnosti novo homologiranih vozil na evropskem tržišču zahteva razširjen nabor elektronskih asistenčnih sistemov. Poleg sistema za ohranjanje voznega pasu, črne skrinjice, sistema za zaviranje v sili in sistema za opozarjanje o zaspanosti voznika bo po novem serijsko vključen še pametni omejevalnik hitrosti. Kaj to pomeni v praksi?

Sistem se bo aktiviral samodejno ob vsakem zagonu vozila, vendar ga bo zaenkrat možno izklopiti – ročno, vsakokrat. Sistem bo v aktivnem stanju voznika z zvočnimi signali ali vibracijami opozarjal na prekoračitev dovoljene hitrosti, ki jo bo računalnik razbral na podlagi GPS koordinat in sistema za prepoznavanje obcestne signalizacije. Možno bo tudi samodejno upočasnjevanje vozila, v kolikor to voznik ne bo storil v zahtevanem času.

Tehnologija sama po sebi ni novost, saj je že na voljo v določenih modelih bolje opremljenih vozil, vendar je lahko zdaj voznik sam izbral ali bo sistem deloval ali ne – brez vnovičnega izklapljanja. Cilj varnostno-asistenčnega sistema je zmanjšati število smrtnih žrtev kot posledice nesreč zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti, po preteku dveh let pa bo tehnologija obvezna tudi za aktualna nova vozila.

Blaž Likovič
foto: NP

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button