AvtomobilizemNovice

Nova Corvette Z06 z vrhunskim novim motorjem

Naslovnica: najmočnejši atmosferski V8, ogromno krilce in karbonska platišča.

Corvette ponovno navdušuje, kajti tako kot je že osnovna izvedenka postila velik pečat v svetu športnih avtomobilov, saj je v enem paktu združila pristen užitek superšportnega avtomobila, privlačno zvočno spremljavo in dostopno ceno. Tokrat so inženirji z oznako Z06 vse skupaj postavili še stopničko višje in novincu namenili unikaten osmevaljni motor.

V središču atletskega ameriškega športnika namreč tiči 5,5-litrski V8 brez kakršnekoli prisilne pomoči, ki na klasičen način proizvede zavidljivih 679 konjskih moči, kar ga uvršča na sam vrh zmogljivosti takšnih agregatov. Kljub ameriškim koreninam se z 8.600 vrtljaji in pojočo simfonijo spogleduje iz italijansko eksotiko. Tako kot recimo AMG-jeve motorje, bo Corvettin agregat sestavljal en mojster, ki bo podpisal svoje delo. Pojoči osemvaljnik ostaja ekskluzivno povezan le z osemstopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom, kar pomeni, daje je novi Z06 prvi v zgodovini brez izbire ročnega pretikača.

Številni smo bili prepričani, daje Chevrolet Corvette Z06 zasnoval na dirkalniku C8.R, ki prestaja naporne preizkušnje že kar nekaj časa, temveč je bil skrivnostno C8.R baziran na cestnem Z06. Velik preobrat, vendar izredno pomemben za pravilno in popolno nastavitev končnega rezultata. Vzmetenje pri Z06 ostaja enako kot pri Stingrayu, vendar s pričakovanimi izboljšavami in številnimi nastavitvami nadzora pogonskih koles ter diferenciala z elektronsko zaporo preko Driver Mode izbirnika.

Sicer je Z06 tako kot osnovni model na voljo kot kupe ali kabriolet, že serijsko pa sedi na zajetnem setu platišč – 20-palcev spredaj in 21-palcev zadaj. Opcijski je sedaj komplet platišč iz ogljikovih vlaken, ki ponujajo 18,6 kilogramsko zmanjšanje odvečne mase. Največji možen dodatek bo paket Z07 Performance, ki prinaša karbonske dodatke karoserije, veliko zadnje krilce, posebno Magnaride vzmetenje, karbon-keramične zavore in unikatno razvite Michelin Sport Cup 2 pnevmatike. Žal zaenkrat Chevrolet še ne razkriva številk zmogljivosti ali cen, do objave pa lahko uživamo ob čudoviti zvočni kulisi nove Z06.

Žiga Kolman
foto: Chevrolet

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button