AvtomobilizemNovice

Nova članica plemena N: Hyundai Kona N

Športna druščina šteje prvega SUV-ja!

Ko pri Hyundaiju omenjajo črko N se slehernemu ljubitelju bencinskih hlapov nariše nasmeh na obraz, kajti pri Korejci se to v praktično vsakem primeru nanaša na športnost. Njihova športna ekipa N je tokrat v ekipo sprejela nabrušeno športno-terensko Kono, ki ima pod motornim pokrovom nameščen dvolitrski prisilno polnjeni agregat s kar 280 KM in 392 Nm navora. Govorimo torej o najbolj vsestranskem modelu pri Hyundaiju, ki je na voljo tako v zgolj električni izvedbi, nato v hibridni in nadalje klasični ter za češnjo na torti še športni.

Športni oddelek N je do sedaj kupce razveseljeval s »hot hatchema« i20 N in i30 N, tokrat pa so »zarezali« v prodajno pogačo dinamičnih in kompaktnih SUV-jev, kjer med konkurenco najdemo VW T-Roca R, MINI Coutrymana in recimo Ford Pumo ST. Srčni utrip bo pospeševal pogonski sklop z že omenjenim dvolitrskim turboagregatom ter osemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama, ki Kono N do kilometrske stotice požene v petih sekundah in pol in ne upeha vse do končnih 240 km/h. Kona N je svoji »klasični osnovi« bolj kot ne le podobna, saj so morali inženirji celotno podvozje in krmiljenje pogonskega sklopa prilagoditi tako številni konjenici in nadaljnjemu uživaštvu na dirkališču. Za ljubitelje zaprtih stez so pripravili tri prav posebne vozne profile – N Grin Shift, N Power Shift in N Track Sense. Prvi za dvajset sekund elektronsko dvigne moč agregata za sedem kilovatov (9,5 KM), drugi prilagodi delovanje menjalnika za še bolj optimalno pospeševanje, medtem ko tretji poskrbi za optimizacijo izkoristka (porabe) pogona med pobalinskim vedenjem.
Kako boste Kono N prepoznali? Na daleč po njenem zvoku iz športnega izpušnega sistema, nato pa jo boste opazili v po dinamičnih zunanjih elementih, oplemenitenih s posebnimi 19-palčnimi kovanimi platišči. Ob vstopu v vozilo bo moč opaziti v aluminij prevlečene stopalke, športne sedeže in volanski obroč ter nekoliko nadgrajeno grafiko voznikovega prikazovalnika. Za krotenje dinamičnega SUV-ja bo poskrbel tudi športni zavorni sistem ter elektronsko nadzorovana delna zapora diferenciala.

Cenik bo predstavljen ob vstopu na slovenski trg.

Blaž Likovič
foto: Hyundai

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button