AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Nova Bluetooth tehnologija lahko odklene milijone vozil brez vednosti lastnikov

Ni vsa tehnologija varna za uporabo …

O programskih rešitvah, ko preko mobilne aplikacije odklepate in zaženete vaše vozilo, smo že večkrat pisali. Dejansko vaš mobilnik služi kot zagonski ključ ter še veliko več. Seveda se s tem poraja vprašanje, kaj se zgodi, v kolikor nekdo vdre v vaš mobilni telefon in se prične »igrati« z vašimi aplikacijami. Recimo avtomobilski tatovi, ki si vaš avtomobil »sposodijo« in ga nikdar več ne vrnejo …

Globalno podjetje NCC Group, ki v svetu kibernetske varnosti velja za eno izmed vodilnih skupin, je namreč razgalilo vso bluetooth povezljivostno tehnologijo, ki se je poslužuje čedalje več avtomobilskih proizvajalcev. Mednje recimo sodijo BMW, Mercedes-Benz, Ford in Hyundai, zato je potencialno ogroženih precej štirikolesnikov širom našega planeta. Na spodnji povezavi lahko vidite kako enostavno je pretentati Teslo Model Y, da ste njen lastnik in jo tako brez težav odpeljete preko vašega mobilnega telefona.

Določeni varnostni protokoli kljub temu seveda postojijo, kot je recimo PIN številka za zagon vozila in podobno, vseeno pa pri NCC-ju opozarjajo, da so tovrstne brezžične tehnologije zaenkrat še precej ranljive in dolgoprstneže kar vabijo k uporabi.

Blaž Likovič
foto: Tesla

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button