AvtomobilizemNovice

Nova Alpina B4 Gran Coupe

Alpinin najnovejši izdelek je tesno povezan z novim BMW-jem M4, vendar daje več poudarka na udobje.

Kdor se je močno ogrel za novega BMW-ja M4, a pogreša praktičnost štirih vrat in mu več pomeni udobje, si lahko sedaj omisli alternativno opcijo iz Alpine. Podjetje, ki je nedavno stopilo pod okrilje bavarskega velikana, predstavlja nov model B4 Gran Coupe, katerega poganja odličen motor dvojice M3 in M4.

V primerjavi s športno nastrojenim M4 Competition, 3-litrski vrstni šestvaljnik pod pokrovom Alpine s 495 KM zmore kanček manj kot osnova, vendar s 730 Nm ponuja kar 80 Nm navora več. Precejšnja moč se na kolesa prenaša preko hitrega osemstopenjskega samodejnega menjalnika, rezultat je pospešek do stotice v 3,7 sekundah, najvišja hitrost pa znaša 301 km/h.

Od originalnega M avtomobila se še precej bolj razlikuje po svoji obliki, saj je Alpine izbral štirivratno kupejevsko različico Gran Coupe, medtem ko je M4 na voljo le kot dvovraten coupe ali kabriolet. Celoten avtomobil je prepreden s standardnimi Alpine vizualnimi izboljšavami – nov sprednji odbijač z napisom Alpine, zadnji odvijač s štirimi ovalnimi izpušnimi cevmi, manjše krilce na prtljažnih vratih, tradicionalna 20-palčna platišča in možnost okrasnih nalepk.

Po besedah Alpine, pri B4 Gran Coupe ne gre za brezkompromisnega športnika, v paket so namreč združili čutno vozno dinamiko in udobje potovalnika. Za doseg želenega so podvozju namenili dodatne okrepitve, nove vzmeti in blažilnike ter svežo obutev – pnevmatike Pirelli P Zero. Le-te so razvili s skupno močjo, da nudijo več udobja kot v standardni obliki. Za novim setom platišč in pnevmatik se skrivajo zajetne zavore s štiribatnimi čeljustmi in 395 mm koluti spredaj ter 345 mm diski na zadnji osi. Kot dodatek bodo na voljo tudi visoko zmogljiv zavorni sistem s kompozitnimi diski.

Na posebnost Alpine nas bo spominjala tudi notranjost preoblečena v naravno Lavalina usnje, poleg iDrive vrtljivega gumba se nahaja oštevilčena plaketa, sredino volana je nadomestil Alpina logotip, prav tako so spremenili prikaz digitalnih merilnikov, z unikatnimi barvami in dodatnim prikazom logotipa predelovalca. Kolikšna bo cena nove Alpine B4 Gran Coupe na naših tleh ni znano, bodo pa zanj v domači Nemčiji odšteli najmanj 91.800 evrov.

Žiga Kolman
foto: Alpina Automobiles

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button