AvtomobilizemNovice

Nov rekord za Civica Type R na zelenem peklu

Honda ohranja sloves proizvajalca najhitrejše kombilimuzine s sprednjim pogonom.

Nova Honda Civic Type R nadaljuje osvajanje rekordov dirkališč po svetu, kot zadnji je padel čas najhitrejšega serijskega avtomobila s prednjim pogonom na legendarni stezi Nordschleife. Rekorden podvig se je odvil 24. marca letos, ko so člani razvojne ekipe z 20,8-kilometrsko zeleno pentljo opravili v vsega 7 minutah in 44.881 sekundah.

Največjo zaslugo za doseg takšnega mejnika si pripisuje zmogljivo srce novega Type R, natančneje 2-litrski turbobencinski štirivaljni motor, ki proizvede 329 KM in 420 Nm navora. V kombinaciji s standardnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom se strupeni Civic do stotice požene v 5,4 sekunde in doseže najvišjo hitrost 275 km/h. Skupaj z aerodinamično optimizirano zunanjostjo, ki priskrbi večjo količino potiska k tlom in natančno nastavljenim podvozjem, večvodilnim vpetjem vzmetenja ter izdatnimi ojačitvami, je novi Type R popoln paket za osvajanje rekordnih dosežkov.

Da je dosežek še bolj odmeven, je potrebno omeniti, da je v primerjavi s prejšnjim rekordom iz leta 2019, letošnja konfiguracija steze Nordstchleife drugačna in v dolžino meri 20,8 kilometrov. Prejšnja generacija Civica Type R je leta 2017 na malenkosti skrajšani stezi dosegla čas 7 minut 48.3 sekund. Za izpolnjevanje pogojev, je bil rekordni Type R povsem enak običajnem serijskem modelu in obut v dostopne Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect pnevmatike. Vsekakor impresivno vožnjo na najbolj odmevnem nemškem dirkališču si lahko ogledate spodaj.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button