AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nov povsem električen Volvo C40 Recharge

Tudi Volvo je podlegel trendu kupejevskih SUV-jev.

Volvo svojo električno prihodnost zelo hitro uresničuje, takoj za razkritjem planov je luč sveta ugledal prvi med mnogimi novimi električnimi modeli. Kupejevsko preobražen XC40 križanec vodi hišno elektrifikacijo, do leta želijo doseči 50 odstoten delež prodaje električnih avtomobilov, po letu 2030 pa bo vsakega novega Volva poganjala elektrika.

Tehnično gledano prvi izključno električen Volvo (prvi je bil Polestar, sedaj ločena znamka), je zasnovan na enaki CMA platformi kot XC40 in seveda Polestar 2. Z njim si deli tudi pogonski sklop, z elektromotorjem na vsaki osi in 78 kWh litij-ionsko baterijo vmes. Skupna zmogljivost je odmerjena pri 300 kW (408 KM) in 660 Nm navora, kar je dovolj, da se skoraj 2,2 tonski SUV do stotice požene v 4,9 sekundah. Maksimalna hitrost je kot pri vseh Volvo modelih omejena na 180 km/h.

Priklopljen na hitro polnilnico z močjo 150 kW bo baterijo do 80 odstotkov napolnil v 40 minutah, s polno baterijo je pričakovan doseg 420 kilometrov, kar naj bi kasneje s posodobitvami programske opreme povečali.

Na prvi pogled C40 ne deluje veliko drugače od električne izvedenke XC40, z izjemo usločene strešne linije, polepšane z manjšim krilcem na zaključku prtljažnih vrat. C40 je 70 mm nižji od XC40, malenkost krajši, vendar enako širok. V notranjosti gre za standardno Volvo postavitev, čeprav tokrat ne bomo našli nobene usnjene površine. Pred voznikom so digitalizirani merilniki, na sredini armaturne plošče je nameščen velik zaslon z odličnim Androidnim informacijskim sistemom, kot pri Polestarju.

Vas mika novi Volvo C40 Recharge? Kupiti ga bo mogoče le preko spleta, takšen način prodaje sovpada s poenostavljeno ponudbo modelov. Stranke bodo ob nakupu prejele poseben paket storitev, ki med drugim vključujejo servis, jamstvo, zavarovanje, avtomobilsko asistenco in možnosti polnjenja doma. Proizvodnja C40 v belgijskem Gentu naj bi stekla že letošnjo jesen.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button