AvtomobilizemNovice

Nori Sandrider bo Dacio zastopal na naslednjem reliju Dakar

Dacia se podaja v reli Dakar in W2RC.

Že pred časom smo poročali Daciini napovedi vstopa v svet relija Dakar v letu 2025, sedaj uradno potrjujejo svojo odločitev z razkritjem terenskega dirkalnika Sandrider. Dacia že tako slovi po svojem robustnem duhu za preživljanje prostega časa, sedaj bodo svoje kompetence potrdili na legendarnem reliju Dakar in svetovnem prvenstvu v reliju (W2RC).

Sandrider, ki izhaja iz konceptnega vozila Manifesto, razkritega pred dvema letoma, predstavlja sodelovanje med družbami Dacia, skupino Renault in podjetjem Prodrive ter združuje športno znanje z Daciino značilno osredotočenostjo na ključne elemente. Vozilo je skrbno izdelano za izpolnjevanje zahtevnih predpisov kategorije Ultimate T1+, pri čemer sta v ospredju okretnost in masa, hkrati pa so bili pri razvoju upoštevani prispevki voznikov ter sovoznikov. Oblikovanje Sandriderja odlikujejo poudarki na funkcionalnosti, saj ima zunanjost le bistvene karoserijske elemente, optimizirane za aerodinamični izkoristek. V notranjosti je kabina prilagojena potrebam posadke, saj ponuja modularno armaturno ploščo za prilagojeno ergonomijo ter odlično vidljivosti in udobje med intenzivnimi reliji.

Pod robustno zunanjostjo se Sandrider ponaša z ojačanim podvozjem, karbonsko karoserijo, vzmetenjem z dvojnimi prečkami s kar 350 mm hoda, kar zagotavlja vzdržljivost in zmogljivost v zahtevnih razmerah. Inovativne funkcije, kot so antibakterijske tkanine sedežev in magnetna pritrdišča 17-palčnih platišč, obutih v 37-palčna BF Goodrich terenske pnevmatike, dokazujejo Daciino zavezanost praktičnosti in enostavnosti uporabe. Dakar zverino poganja prav tako izvrsten 3-litrski V6 podprt s parom turbopolnilnikov, ki ustvari 265 kW (360 KM) in 539 Nm navora, kar se na vsa štiri kolesa prenaša prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika ter štirikolesnega pogona.

Poleg tega Dacia daje prednost trajnosti z zmanjšanjem mase vozila, porabe goriva in vpliva na okolje. Sandrider uporablja sintetično gorivo, ki ga dobavlja družba Aramco, pri čemer združuje obnovljivi vodik s sekvestriranim ogljikovega dioksida za nižje emisije. Sandrider bo predvidoma debitiral na Rallye du Maroc 2024, nato pa bo leta 2025 tekmoval na relijih Dakar in W2RC. Ekipo Dacia Sandriders sestavljajo priznani vozniki, kot so Sébastien Loeb, Cristina Gutierrez Herrero in Nasser Al-Attiyah, kar znamki obeta razburljiv vstop v avtomobilski šport.

Žiga Kolman
foto: Dacia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button