AvtomobilizemNovice

Nori 1.000-konjski Ferrari F40 Competizione išče novega lastnika

Temu lahko brez težav rečemo sanjski avto.

Ferrari F40 je nedvomno najbolj kultni superšportnik osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je ob predstavitvi povzročil pravo senzacijo in še danes ostaja svetovna ikona. Čeprav prvotno ni bil namenjen za dirkanje, so številni posamezniki opazili njegov potencial, zato je Ferrari sčasoma pooblastil Michelotta za izdelavo serije dirkalnih primerkov, ki so ustrezali pravilom IMSA, s čimer je najhitrejši serijski avtomobil na svetu dobil priložnost, da se uveljavi na dirkališču.

Michelotto je najprej ustvaril devetnajst modelov F40 LM (za Le Mans), nato sedem vozil F40 GT za italijansko prvenstvo Supercar, kasneje pa še sedem izvedenk F40 GTE za serijo BPR Global GT Series. Zaradi uspeha in navdušenja nad modeloma F40 LM GT in GTE, so številne serijske cestne modele F40 nadgradili za uporabo na stezi, prav takšen je tudi dotični F40 Competizione.

Šasija številka 80782 je zgodnji model F40, ki je po rojstvu v tovarni novembra 1989, odšel k podjetju Kroymans BV, uradnemu uvozniku Ferrarija na Nizozemskem. Avtomobil je ostal na Nizozemskem in se po treh letih, s pomočjo podjetja Cavallino Tuning, Kroymansove dirkaške podružnice, prelevil v dirkalno različico. Motor je ostal popolnoma standarden, namenili so mu le novo dirkaško vzmetenje znamke Intracks, instrumentni sistem Stack, boljše zavore in aerodinamiko ter na rumeno preoblekli karoserijo.

Kasneje je odšel v roke podjetja Dutch Racing Promotions in v sezonah 1993 ter 1994 svoj čas preživljal na različnih dirkah. Leta 1995 so F40 še dodatno prilagodili, kar je prineslo varnostno kletko in dvigalke na stisnjen zrak, obsežna predelava motorja pa je odklenila preko 700 KM.

Leta 1997 je italijanski superšportnik zapeljal v zbirko dirkača Michela Opreyja, kjer je nadomestil praznino Ferrarija 348 GT in v devetdesetih uspešno nastopal v tekmovanju Ferrari-Porsche Challenge. Oprey si je omislil nadaljnja mehanska dela, opravljena med letoma 1997 in 1998. Z Opreyjem se je F40 na stezah podil do leta 2006, ko je ponovno zamenjal lastništvo z britansko dirkaško ekipo, ki ga je ohranjala aktivnega vse do leta 2009. Ko ga je kupil sedanji lastnik, je odpotoval v slovito podjetje Zanasi Group iz Maranella, le streljaj od Ferrarijeve tovarne.

Kot del kozmetične obnove je bil F40 leta 2019 v celoti restavriran, sveže prelakiran v trislojno barvo Grigio Nardo, s kontrastnimi modrimi sedeži in naslikanimi logotipi Scuderia v slogu športnih dirkalnikov iz 60. let. Obsežen poseg je znašal več kot 123 tisoč evrov, delo pa je bilo zaključeno šele pred nekaj meseci. Danes ima glede na nastavitev od 700 do 1.000 KM, kar zagotavlja resnično vznemirljivo vozniško izkušnjo. Temu primerna bo tudi cena, za katero so pri RM Sotheby’s navedli kot »na zahtevo«.

Žiga Kolman
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button