AvtomobilizemNovice

Nissanov koncept relijaškega Juka

Z Juke Hybrid Rally Tribute, se Nissan poklanja 50. obletnici zmage na zahtevnem afriškem reliju.

Minulega leta je Nissan dražil s fotografijami relijaškega Juke s terenskimi pnevmatikami, kar so letos prelevili v resnično vozilo, s katerim se poklanjajo modelu 240Z, ki je leta 1971 osvojil zmago na vzhodnoafriškem reliju.

Zaradi velikega navdušenja nad idejnimi skicami, se je Nissan odločil uresničiti koncept Jukea s terenskimi sposobnostmi. Nissanu še zdaleč ni tuja izdelava unikatnega malega križanca, saj so že pred leti prejšnjo generacijo predelali v neobičajnega, vendar brutalnega športnika s 600 konjskim motorjem iz modela GT-R. Če je prvo posebno izdajo Juke R poganjal zmogljiv 3,8-litrski twin-turbo V6, je drugi brezpotni bojevnik povsem drugačen.

Za premikanje Juke Hybrid Rally Tribute (uradno ime), skrbi manjši hibridni motor s 143 KM, sposojen pri Renaultu, katerega sestavljata 1,6-litrski bencinar in elektromotor, ki moč prenašata zgolj na prednji kolesni par. Torej kljub namrščenem videzu, z vsemi potrebnimi ojačitvami podvozja, zajetnimi terenskimi pnevmatikami, višjim vzmetenjem in poširjeno karoserijo, ne gre za polnovrednega puščavskega dirkača, ampak le za vizualni poklon legendarnem zmagovalcu 240Z.

S tem razlogom so celotno vozilo odeli v unikatno poslikavo v retro duhu, z osnovo redeče karoserijske barve, črnimi dodatki, nalepkami sponzorja Shell in dirkaško številko 11, kot na originalnem avtomobilu. V relijaškem slogu so notranjost opremili s školjkastima sedežema z večtočkovno vpetimi varnostnimi pasovi, morjem oblazinjenja v alkantari in s pravcato hidravlično ročno zavoro, za več zabave na puščavskih ravnicah.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button