AvtomobilizemNovice

Nissan Z Nismo: več dinamike in nastopaštva

Ekskluzivno s samodejnim menjalnikom.

Nissan predstavlja morda najbolj pričakovanega športnika leta, pripravljenega za osvajanje dirkaških stez ali uživanje v drsenju skozi zavoje. Z Nismo, kakor so ga poimenovali, kljub navdušenju malce razočara privržence, saj ročnega menjalnika ne bo. Model Nismo sicer gradi na osnovah Z Sport in Performance z dodatno močjo, prilagojenim vzmetenjem, močnejšimi zavorami in novo aerodinamiko.

Zunanje spremembe modela Z Nismo je pričakovano vodila izboljšana aerodinamika, vključno s sprednjim oblikovnim elementom, imenovanim “Grand-Nose”, ki spominja na dediščino modela Nissan Fairlady 240ZG. Ima tudi preoblikovano masko s tanko mrežo v obliki satovja, krilca na sprednjih vogalih ter zajetnejše zadnje krilce. Karoserija je na voljo v petih barvah, vključno z ekskluzivno Nismo sivo barvo.

V notranjosti ima Z NISMO rdeče poudarke na gumbih za zagon motorja in izbiro načina vožnje ter na zaslonu merilnikov. Sedeži Recaro so opremljeni z usnjem in Alkantaro z logotipi Nismo na naslonih za glavo, volan pa ima rdeč poudarek na 12. uri.

V nosu tiči preizkušeni 3-litrski bencinski V6 podprt z dvema turbinama, ki po popravkih proizvede 420 KM in 384 Nm navora, kar je za 20 KM ter 34 Nm več od standardnega modela. Povečani moč so dosegli z izboljšanim hlajenjem, spremenjenim elektronskim krmiljenjem in neodvisnimi časi vžiga, po vzoru velikega brata GT-R. Devetstopenjski samodejni menjalnik sedaj prestavlja hitreje in je z novim načinom vožnje Sport+, primernejšim za uporabo na dirkališčih.

Vzmetenje, s ciljem izboljšanja natančnosti in oprijema, so spremenili z edinstvenimi stabilizatorji, tršimi vzmetmi in prilagojenimi blažilniki. Z Nismo je za nameček obut še v oprijemljive Dunlop SPORT MAXX GT600 pnevmatike, podvozje pa so okrepili z dodatnimi ojačitvami in čvrstimi pušami.

V modelnem letu 2024 je Nissan Z še naprej na voljo v različicah Sport in Performance, ki ju poganja šestvaljnik s 400 KM in 350 Nm navora. Izvedenka Sport je serijsko opremljena z ročnim menjalnikom, pri Performance pa lahko kupci izberejo samodejni menjalnik. Nissan Z Nismo bo prodajno pot na izbranih trgih začel letos jeseni, nekoliko prej bodo znane tudi cene.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button