AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nissan Sakura je mali električar za množice

Ekskluzivno japonski »kei car« električni malček z domiselnim pakiranjem sprejme štiri potnike in z enim polnjenjem prevozi 180 kilometrov.

Japonski avtomobilski proizvajalci že desetletja izključno za domači trg izdelujejo prikupne in nadvse uporabne male avtomobile, ki so kot nalašč za natrpane ulice velemest. Vladna pravila določajo, da ti malčki v širino ne presegajo 1,5 metra, niso daljši od 3,4 metra in uporabljajo motor z največjo prostornino 660 kubičnih centimetrov, čeprav se slednje ne nanaša na najnovejšo Nissanovo stvaritvijo.

Z letošnjim poletjem bo na domačem japonskem trgu prodajno pot nastopil povsem električni Nissan Sakura, ki že navdušuje številne ljubitelje kei avtomobilov. Praktično zasnovan malček kljub kompaktnim meram sprejme štiri potnike in 107 litrov prtljage, ima armaturno ploščo z dvema velikima zaslonoma (7- in 9-palcev) ter veliko sodobne tehnologije. Vse za zameno skromnih 1,78 milijonov jenov oziroma 13 tisoč evrov.

Za pogon Sakure skrbi elektromotor z močjo 47 kW (64 KM) in 195 Nm navora (skladno z regulacijami), kateremu energijo dovaja 20 kWh baterija. Eno polnjenje zadošča za 180 kilometrov avtonomije, najvišja hitrost je odmerjena pri 130 km/h. Zaradi nizkega težišča Nissan obljublja igrivo dinamiko in enostavno manevriranje v ozkih mestnih ulicah. Sakura bo na voljo z bogatim naborom izdelave po meri, s 15 različnimi karoserijskimi barvami in štirimi dvotonskimi kombinacijami.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button