AvtomobilizemNovice

Nissan Qashqai tudi kot e-power hibrid

Ponudba novega Qashqaia bo bogatejša za težko pričakovan hibridni sklop e-power.

Najnovejši Qashqai bo prvi Nissanov model na stari celini, katerega bo poganjala e-power hibridna tehnologija, prej rezervirana le za določene modele na japonskem. Sestavljata ga 1,5-litrski trivaljni turbinsko podprt bencinski motor s 156 KM in manjši elektromotor. Sistemska moč je odmerjena pri 190 KM in 330 Nm navora, pri ekonomiji pa to pomeni povprečno porabo 4,4 litra ter 116 g/km izpustov ogljikovega dioksida.

Kot pri nekaterih konkurenčnih hibridnih križancih, kot sta Honda CR-V in Toyota RAV4, bencinski motor deluje kot generator elektrike ter tako ustvarjeno energijo pošilja v baterijsko shrambo, neposredno elektromotorju ali obema hkrati. Kolesa poganja izključno električni pogonski sistem, saj motor z notranjim izgorevanjem nima direktne poveza z menjalnikom ali posledično kolesi.

Med ostalimi tehnološkimi novitetami pod okovjem Qashqaia e-power je sistem Linear Tune, ki konstantno nadzira hitrost motorja, da so vrtljaji ves čas usklajeni s samo hitrostjo avtomobila. Hibridni Qashqai je prav tako opremljen z možnostjo delne vožnje z eno stopalko, vendar ne do popolne zaustavitve. Zanimivo gnani Qashqai bo v slovenske prodajne salone zapeljal predvidoma letos jeseni, na voljo pa bo v standardnih poznanih oblikah opreme – Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna in Tekna+.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button