AvtomobilizemNovice

Nissan Juke končno s hibridnim pogonom

Nissan si je pri Renaultu sposodil odličen E-Tech električni sistem.

Pri Nissanu so naposled spregledali in se lotili elektrifikacije Jukea, kar je glede na požrešnost kompaktnih križancev v Evropi pomemben korak. Čeprav gre za preprostega malčka, ga bo po novem poganjal precej zapleten in izpiljen pogonski sklop, sposojen pri sorodnem Renaultu. Namreč enak sistem so sprva razvajali vzporedno z inženirji v ekipi Formule 1.

Renaultovo poimenovanje sistema je E-Tech, vendar se je Nissan odločil za enostavnejši izraz Hybrid. Pod pokrovom Jukea je nov pogon sestavljen iz 1,6-litrskega Nissanovega bencinskega motorja s 95 KM in elektromotorja s 50 KM. Renault je nato poskrbel še za dodaten manjši 15-kilovatni elektromotor, kompaktno 1,2 kWh baterijo in inovativen menjalnik.

Na hitro povzeto gre za štiristopenjski menjalnik brez sklopke, kar bi v večini primerov pomenilo silno pretikanje med prestavami, vendar manjši elektromotor regulira hitrost vztrajnika in sinhronizacijo ter hitro zažene motor z notranjim izgorevanjem, ko je to potrebno. Juke Hybrid vedno štarta v električnem načinu z uporabo večjega elektromotorja in energijo, ki jo premore baterija ter tako pospešuje vse do hitrosti 55 km/h. Baterija se polni preko regenerativnega zaviranja, kar odpira možnost tudi za vožnjo z eno stopalko.

Končen rezultat kompleksnega sistema je 25 odstotno povečanje zmogljivosti v primerjavi s trenutno klasično bencinsko opcijo, obenem je Juke Hybrid za 40 odstotkov bolj ekonomičen pri urbani vožnji in 20 odstotkov pri kombinirani.

Na zunaj hibridni Juke ne bo bistveno izstopal od povprečja, z izjemo dodatnih oznak, ki bodo razkrivale pravo naravo avtomobila, kot tudi rahlo preoblikovane sprednje maske z manjšimi odprtinami in preoblikovanim strešnim krilcem zaradi boljše aerodinamike. Sicer ga krasijo še novi Nissanovi logotipi in opcijska 19-palčna platišča v slogi električnega SUV-ja Ariya.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button