AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nio ET5 tudi kot praktični karavan

ET5 Touring za vse, ki iščejo električnega karavana.

Nio bo ponudbo na stari celini okrepil z novim povsem električnim modelom ET5 Touring, ki porablja enako zasnovo in tehnologijo kot limuzinski ET5, vendar zavoljo spremenjenega zadka prinaša več praktičnosti. Kot takšen električni avtomobil bo trenutno precejšnja redkost, saj sta edina podobna modela nizkocenovni MG5 in Porsche Taycan v drugem cenovnem spektru.

Z dostavami novega ET5 Touring bo Nio pričel že konec letošnjega poletja, ko se bodo kupci razveselili zanimivega električnega karavana, ki kljub spremembam ohranja športne karakteristike limuzinskega brata. Oblikovno z izjemo povečanega zadka ni bistvenih novosti, sprednji del je še vedno zalo gladek s tanko LED osvetlitvijo in stranskimi zračnimi režami, zadaj pa ohranja enak odbijač ter vzdolžno osvetlitev. Prirastek za zadnjim stebričkom prinaša največ 1.300 litrov prtljažnega prostora, več udobja za potnike v drugi vrsti in klop zložljivo v razmerju 40:20:40, streho pa so obogatili z nosilcema, kamor lahko namestimo do 75 kilogramov tovora.

Pod površjem Nia ET5 delujejo enaki električni sklopi kot v limuzini, vstopnico predstavlja baterija s kapaciteto 75 kWh, kar zadošča za 550 kilometrov avtonomije, drugo izbiro predstavlja 100 kWh baterija z obljubljenih 700 kilometrov dosega. Bateriji oskrbujeta par elektromotorjev s skupno močjo 489 KM in 700 Nm navora, kar se prenaša na vsa štiri kolesa in omogoča pospešek do stotice v 4 sekundah. V kombinaciji z nizkim težiščem, idealno razporeditvijo mase 50:50 in večtočkovno vpetim vzmetenjem na vseh štirih koncih bo ET5 Touring zagotovil odlično vozno dinamiko v svojem segmentu.

Pogled v notranjost razkriva predanost minimalizmu, osrednjo vlogo prevzemajo 10,2-palčni digitalni merilniki in 12,8-palčni informacijski zaslon na dotik. Vse skupaj je povezljivo s 5G omrežjem, kar odklene tehnološke dobrine, kot so PanoCinema digitalni kokpit, digitaliziran ključ in 19 naprednih asistenčnih sistemov. Sicer bodo k izboljšanem ambientu v kabini pripomogli kvalitetno nappa usnjeno oblazinjenje, masažni sedeži in šest različnih barvnih tematik. Evropske cene Nia ET5 Touring se pričnejo pri 59.500 evrih za malo baterijo in 68.500 evrih z večjo 100 kWh enoto.

Žiga Kolman
foto: NIO

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Končno nekdo, ki razmišlja kako naj bi zgledal uporaben avtomobil. Še zmeri ni dostopen povprečnemu slovenskemu proračunu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button