AvtomobilizemNovice

Nichols Cars N1A: Bolj puristično ne gre

7.0 V8, 660 KM in manj kot tona mase – brutalno skratka!

Legendarni ameriški inženir karavane F1 Steve Nichols je nekaj časa preživel tudi kot vodja snovanja bolidov pri ekipi McLaren. V zgodovino se je vpisal kot oče McLarnovega dirkalnika MP4/4, ki ga je gnal prisilno polnjeni Hondin V6 agregat in Ayrton Senna oziroma Alain Prost za krmilom. V letu 2017 je po uspešni mednarodni inženirski karieri ustvaril svoje podjetje Nichols Cars in po mesecih zamude je svetu vendarle predstavil svoj prvi izdelek po imenu N1A, cestno legalno interpretacijo dirkalnika McLaren M1A iz dvosedežne Group 7 FIA skupine, ki je bila prisotna med letoma 1966 in 1975.

Pred vami so prve uradne fotografije vozila v končnem, serijskem stanju. Prvih 15 primerkov bo posebej označenih v čast omenjenemu McLarnovemu izvirniku, ki je britanski športni ekipi pripeljal prav toliko lovorik, medtem ko imajo namen sestaviti 100 primerkov in prav nič več. Vsem bo skupen precej zajeten sedemlitrski V8 agregat, katerega osnovo tvori General Motors-ov LS3 blok. Za razvoj motorja so poskrbeli pri podjetju Langford Performance Engineering, kjer še danes uspešno skrbijo za negovanje legendarnih V8 in V10 F1 agregatov. Za ročni šeststopenjski menjalnik so zadolženi pri Dana Graziano, specialistu iz Torina nekoč znanemu kot Graziano Transmissioni.

Končna masa vozila kljub zares zajetnemu pogonu s 660 KM znaša reci-piši zgolj 900 kilogramov. Sistem za nadzor stabilnosti vozila je serijski, medtem ko sta ABS sistem in servo volan na voljo za doplačilo. Da, tako puristično je naravnan N1A, kar nakazuje sila špartanski ambient z zgolj osnovnim naborom informacij. Tako, kot je bilo to nekoč torej. Več informacij Američani niso izdali, prav tako niso razkrili cenika, ki je roko na srce, popolnoma brezpredmeten in verjetno dosegljiv le redkih izbranim ljubiteljem pristne asfaltne zabave.

Blaž Likovič
foto: Nichols

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button