AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Neuspešna reklamacija uničenega motorja iz Toyote GR86

Japonci očitno ne želijo, da se GR86 podi po stezi.

Toyotin športni model GR86 izgleda kot relativno dostopen športni avtomobil, vendar to nadalje ne pomeni, da bo lastništvo tako prešerno kot nakup. O tem priča nedavna neuspešna reklamacija motorja v Toyoti GR86, ki je prevozila zgolj 22 tisoč kilometrov, saj je lastnik menda ne bi smel gnati po dirkališču.

Začnimo pri tehniki. Nesrečni lastnik Toyote GR86 po imenu Blake Alvarado je preverjal zmogljivost njenega 2,4-litskega štirivaljnik z 235 KM na stezi v ameriški zvezni državi Arkansas, kjer se je odvil dogodek za vse ljubitelje hitrih in športnih vozil, vendar je med vožnjo prišlo do vdora hladila agregata v motorno olje. Slednje je povzročilo neustrezno mazanje rotirajočih komponent in posledično uničenje motorja.

Gospod Alvarado se je že tako slabe volje odpravil na lokalno servisno delavnico Gulf States Toyota, kjer so njegov zahtevek zavrnili, češ da je z vožnjo po dirkališču »zlorabil« pogon in kršil pogoje garancije. Po zamenjavi motorja vozila so mu izstavili račun v vrednosti 11.000 evrov, brez da bi agregat pred končno diagnozo pregledali ali celo delno razstavili.

Vse skupaj je nekoliko kontradiktorno, kajti že sam napovednik Toyote GR86 poteka v precej športnem vzdušju z visokimi vrtljaji, bočnim drsenjem (driftanjem) in kurjenjem gum. Nič kaj umirjeno torej, zato se je Blake odpravil iskat pravico z objavo v medijih. Sam je prepričan, da bi morali na servisu motor zamenjati pod garancijo, kajti njegova Toyota GR86 ni imela prav nobene nadgradnje ali posega, ki bi posegel v tovarniške nastavitve. Medtem ko je Toyota USA prevzela primer in se lotila preiskave, si lahko ogledamo njihov napovednik …

Blaž Likovič
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button