AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Neslišni Citroën e-Berlingo

Praktičen družinski prijatelj sedaj tudi električno.

Ljubitelji francoskih družinskih avtomobilov, se bodo lahko kmalu razveselili novega Berlinga z ekološkim pogonskim sklopom. PSA-jeva električna ofenziva, ki naj bi vrhunec doživela leta 2025, je obrodila novega e-Berlingo. Poganja ga poznan električen pogon združenja Stellantis, katerega najdemo skoraj povsod, od mestnega malčka Peugeot e-208 do dostavnikov kot je Opel Vivaro-e.

Sestavljajta ga 50 kWh baterija in elektromotor s 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora. Polna kapaciteta baterije zadošča za 280 kilometrov dometa, maksimalna hitrost je odmerjena pri 130 km/h. Baterijo lahko preko hitrega priklopa s 100 kW do 80 odstotkov napolnimo v 30 minutah, sicer se polnjenje do polnega s 7,4 kW stensko polnilnico odvije v sedem in pol urah. Ker je baterijski sklop nameščen čisto na dnu e-Berlinga, je ohranil impresivno prostornost sorodnih modelov z motorji na notranje izgorevanje. Kupci bodo lahko izbrali med dvema oblikama, standardno dolžine 4,4 metra ali podaljšano dolgo 4,75 metra, z odstranljivo tretjo vrsto sedežev.

Z izjemo pogona, bo električnega Berlinga težko ločiti od ostalih izvedenk. Zunaj ga krasijo oznake ë in modro obarvane obrobe elementov sprednjega odbijača ter stranskih mehurčkov. V notranjosti je prejel spremenjen videz informacijskega sistema in izbirnik treh voznih načinov – Normal z omejitvijo moči na 80 kW, Eco za intenzivno varčevanje omejen na 60 kW in Power s 100 kW za največ zabave.

Tehnološko plat zastopa nič manj kot 18 asistenčnih sistemov, sodobna povezljivost, sistem projiciranja na vetrobransko steklo in opcijski 10-palčni digitalizirani merilniki. S pomočjo Citroënove aplikacije lahko preverjamo stanje baterije in predhodno nastavimo delovanje klimatske naprave.

Na objavo cen bo potrebno še nekoliko počakati, bo pa e-Berlingo svojo prodajno pot začel v drugi polovici letošnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button