AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nazaj v prihodnost z novim DeLorean Alpha5

Vrača se legenda filmskih platen, a nekoliko drugače.

DeLorean po več kot 40 letih predstavlja povsem nov električen avtomobil Alpha5. Dolgo pričakovano nadaljevanje modela DMC-12 ohranja določene ikonične elemente predhodnika, kot so galebja vrata in zadnje steklo z zarezami, vendar prinaša veliko svežine, čeprav so se pod obema modeloma podpisali pri italijanski oblikovalski hiši Italdesign.

Za razliko od kockaste klinaste oblike DMC-12, je novi Alpha5 precej bolj zaobljen in eleganten, z dolgim sprednjim pokrovom, širokimi blatniki ter nizko strešno linijo zlito z zadkom. Z aerodinamičnimi platišči, zaprto sprednjo masko in velikim zadnjim difuzorjem so uspeli doseči izredno nizek količnik zračnega upora, 0,23 Cd.

Če se oba DeLoreana že oblikovno precej razlikujeta, se je še večja sprememba zgodila pod površjem, sej Alpha5 poganja zgolj elektrika. Nova platforma premore zajetno baterijo s preko 100 kW kapacitete, kar zadošča za najmanj 480 kilometrov dometa z enim polnjenjem. Zmogljiv sistem elektromotorjev bo omogočal pospešek do stotice v treh sekundah in doseg najvišje hitrosti 250 km/h. Čeprav podatkov o moči niso podali, so potrdili, da bo 88 milj na uro (142 km/h), kolikor je potrebno za potovanje skozi čas, pospešil v 4,35 sekunde.

V notranjosti bomo našli razmeroma minimalistično postavitev, s parom velikih zaslonov – prvi skrbi za prikaz voznikovih informacij, drugi se dviga iz sredinske konzole – obenem bo sprejel štiri potnike, nameščene v školjkastih športnih sedežih. Alpha5 bo zelo verjetno najbolj zmogljiva različica novega DeLoreanovega električnega avtomobila, saj so vzporedno potrdili še imena Alpha, Alpha 2, Alpha 3 in Alpha iV. Z merami 2.995 mm v dolžino, 2.044 mm v širino in 1.370 mm v višino, se po velikosti primerja s Porschejem Taycan, glavnim tekmecem ob prihodu na trg.

Cene novega DeLoreana ostajajo skrivnost, a prodaja prve izdaje Alpha5 Launch Edition bo stekla takoj za javno premiero na letošnjem dogodku Pebble Beach Concours d’Elegance v Kaliforniji, hkrati bo število omejeno na 88 primerkov.

Žiga Kolman
foto: DeLorean

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button