AvtomobilizemNovice

Nasvidenje DB11, dobrodošel Aston Martin DB12!

VIDEO: Ohranja »zvezdin« V8 in markantni V12.

Da razčistimo kar v uvodu. Aston Martin DB12 je nova ikona svoje znamke, pri čemer je tako oblikovna kot tehnična evolucija DB11 pri čemer ohranja Mercedes-AMG štirilitrski V8 agregat kot tudi danes precej redki V12 postroj, ki bo na voljo še pred jesenjo. Tako, za začetek smo ugnali duhove elektrifikacije in »downsizinga«.
Britanci svoj nov model hvalijo celo tako na glas, da so ga namesto Grand Tourer poimenovali kar prvi Super Tourer. Zakaj so tako samozavestni, če je DB12 »zgolj« nadaljevanje poglavja DB11? Z razlogom …

 

DB12 ima resda precej tehnologije povzete po svojem predhodniku, vendar je ta močno optimizirana kot recimo švicarski urni mehanizem. Tu so tako povsem nov sistem podvozja z adaptivnimi blažilci in vzmetenjem, še trše ogrodje karoserije, stabilnostni krmilni program, ki temelji na šest-osni inercijski tehnologiji za predvidevanje ustreznega oprijema koles in še veliko več. Pri Aston Martinu so povsem prvič namestili elektronski diferencial na zadnji osi, ki bo poskrbel za dodatno agilnost na zavojev polni poti ali zaprti stezi, kamor DB12 ne sodi ravno, pa vendar.

Kaj pa oblika? Ohranja enormno in za krilate primerke značilno prednjo masko iz 1960-ih, medtem ko so prednji LED žarometi še malenkost bolj potegnjeni nazaj. Kot bi jih pripeli s ščipalko za perilo. Več sprememb je na zadku, ki se po novem bohoti s sodobnim LED svetlobnim podpisom v obliki črke C.

Še največ dramatičnih sprememb, če jih lahko tako poimenujemo, je prejel ambient vozila. Centralna konzola je postavljena višje, pri čemer je osrednji 10,25-palčni zaslon integriran v armaturno ploščo. Romantikom bo DB12 pihal na dušo s kopico stikal, ki so kljub digitalizaciji vozila še vedno prisotna v solidnem številu ter seveda obilo usnja na prav vsakem koraku interierja.

Poglejmo še v nedrja, kjer svojo hišno številko ohranja Mercedesov štirilitrski twin-turbo V8. Ta je bil deležen korenite nadgradnje in sedaj iz staje izpusti 680 KM in 800 Nm navora, kar je več kot 150 KM več od DB11 V8. Do stotice bo pospešil v dobrih treh sekundah in pol in ne upeha vse do končnih 325 km/h. V poletnih mesecih si lahko obetamo prihod V12 različice, katere moč ocenjujemo na 700 »žvinčet«. Cena za V8 različico še ni potrjena, poznavalci pa ne pričakujejo nič manj kot 220 tisočakov in pribitek glede na vaše želje, za katere ne glede na domišljavost pri Aston Martinu praktično vedno najdejo odgovor – in ustrezno ceno.

In da je bila predstavitev novega Aston Martina DB12 zares graciozna, je poskrbel neimenovani ponudnik skoraj milijona in pol evrov, ki si je na filmskem festivalu v Cannesu kupil pravico do prvega serijskega primerka Super Tourerja DB12. Več v videu spodaj.

Blaž Likovič
foto: AM

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button