AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Naslednji Porsche Cayenne gre na elektriko

Aktualni generaciji Cayenne se bo pridružila povsem električna četrta izvedba.

Porsche uradno razkriva, da bo naslednja, četrta generacija modela Cayenne, v celoti električna, s čimer utrjujejo svojo zavezanost elektrifikaciji. Prvi zamaskirani prototipi so že v fazi strogega testiranja. Porsche med nastajanjem električnega Cayenne še naprej razvija svoje zmogljive hibridne modele in modele z motorji z notranjim izgorevanjem ter tako zagotavljajo raznoliko ponudbo pogonskih sklopov tudi v naslednjem desetletju.

Cayenne je že več kot 20 let sinonim Porachejeve odličnost v vožnji, vsakodnevnega udobja in terenske zmogljivosti, kar bodo ohranili tudi prihodnji modeli. Po besedah Oliverja Bluma, izvršnega direktorja družbe Porsche AG, bo napovedani električni Cayenne ob predstavitvi sredi desetletja na novo določil standarde na trgu SUV-jev. Hkrati bodo kupci še vedno lahko izbirali med naprednimi hibridnimi sklopi in motorji z notranjim izgorevanjem, saj bodo tudi sedanji tretji generaciji namenili pomembne posodobitve, da bo lahko brez težav nadaljevala prodajno pot ob električni različici.

Najnovejši Cayenne bo po lanskolestni obsežni prenovi še naprej deležen ključnega razvoja s poudarkom na izboljšanju učinkovitosti osemvaljnega motorja, ki ga izdelujejo v tovarni v Zuffenhausnu. S temi izboljšavami bodo zagotovili izpolnjevanje prihodnjih zahtevnih zakonskih predpisov. Pri Stuttgartski znamki želijo do leta 2030 doseči preko 80-odstotni delež novih popolnoma elektrificiranih vozil, sicer precej pogojeno z željami strank in regionalnim napredkom na področju elektromobilnosti. Četrta generacija Cayenne bo zgrajena na izboljšani električni platformi Premium Platform Electric z 800-voltno arhitekturo. V oddelku za raziskave in razvoj navajajo, da prilagodljivost platforme PPE omogoča integracijo najsodobnejše tehnologije v visokonapetostne sisteme, pogonski sklop in podvozje, kar povečuje zmogljivosti na več področjih, vključno z vozno dinamiko.

Razvoj popolnoma električnega modela Cayenne je napredoval od digitalnih simulacij in testiranj na poligonih do preskusov v resničnem svetu, namreč prvi zamaskirani prototipi so že zapustili tovarno. Ključni mejnik v razvoju bo prototipe popeljal na milijone testnih kilometrov po vsem svetu v ekstremnih podnebnih in topografskih razmerah, da bi zagotovili vzdržljivost, zanesljivost in visoke standarde kakovosti vozila.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button