AvtomobilizemNovice

Naslednja stopnja dirkalnih Corvette

Chevrolet pripravlja dirkalno Corvette za naslednjo sezono vztrajnostnega prvenstva IMSA.

Chevrolet je odgrnil pregrinjala z nove generacije Corvette dirkalnika razreda GT3, s katerim bodo nastopili prihodnje leto, začenši na 24-urni preizkušnji v Daytoni. Corvette Z06 GT3.R je izdelek Chevroleta in dirkaških specialistov Pratt Miller Engineering, razvit po najnovejših standardih, da bo osvajanje lovorik kar se da enostavno.

Za osnovo so ubrali aktualno generacijo Corvette s sredinsko nameščenim motorjem, znotraj lahkotne šasije izdelane iz aluminija in okrepljena z ogljikovimi vlakni ter kevlarjem. Motor v vprašanju jen 5,5-litrski LT6 V8 z malim blokom iz izvedenke Z06, ki ustvari med 500 in 600 KM. S serijsko enoto si deli kar 70 odstotkov komponent, vključno z ročično gredjo, glavami valjev, sistemom vbrizga goriva in tesnilom glave. Moč se na zadnji kolesni par prenaša preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Zmogljiv pogonski sklop ni edina pomembna točka takšnega dirkalnika, za kljubovanje dolgotrajnim naporom so ga opremili z motošportnim zavornim sistemom s šestbatnimi čeljustmi spredaj in štiribnatnimi zadaj, lahkotnimi 18-palčnimi platišči s praktičnim centralnim zaklepom, posebej prilagojenim nastavljivim vzmetenjem in aerodinamičnimi karbonskimi karoserijskimi elementi, razvitimi v vetrovniku.

Sodobno obdobje dirkalnih Corvette se je začelo leta 1999 z modelom C5.R. V sledečih letih so razvili številne dirkaške različice takratne generacije Corvette in se z njimi uveljavili na številnih prvenstvih po svetu, v kategorijah GT1, GT2 ter GTLM/GTE Pro. V tem času so osvojili 120 lovorik, 14 konstruktorskih naslovov in 8 razrednih zmag v Le Mansu. Sedaj razvijajo naslednjo generacijo Corvette GT3.R, s katero bodo nastopili v kategorijah GTD Pro in GTD znotraj prvenstva IMSA WeatherTech SportsCar.

Žiga Kolman
foto: Chevrolet

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button