AvtomobilizemNovice

Naslednja generacija Volkswagna Passata se mudi na testiranju

Volkswagen bo povsem verjetno ovrgel limuzinskega Passata in se osredotočil na kombilimuzino ter karavana.

Povesem nova B9 generacija Volkswagen Passata se je karavanski obliki mudila na zimskem testiranju. Predvidevanja so, da bodo ovrgli nepopularno limuzinsko obliko in v ponudbi obdržali kombilimuzino ter najbolj priljubljenega karavana. Ker trg vse bolj stremi h križancem in SUV-jem, takšna poteza ni neupravičena, še posebej zaradi vzporedne ponudbe skoraj enako velikega Arteona. Prav tako je z zadnjo generacijo precej zrasel karavanski Golf, ki ponuja uporabno in nekoliko dostopnejšo alternativo.

Najnovejši vohunski posnetki napovedujejo oblikovno evolucijo v primerjavi s trenutnim Passatom, s podobno nastrojenim sprednjim delom, močno bočno linijo v višini kljuk in ločeni zadnji svetili brez vzdolžnega svetilnega elementa, kot pri novih ID.4 in ID.5. Vse skupaj pa bo nekoliko bolj zaobljeno, v iskanju izboljšane aerodinamike in posledično učinkovitosti.

Za osnovo bodo uporabili platformo MQB, na kateri bodo začrtali tudi novo generacijo Škode Superb. Volkswagnov družinski multipraktik se bo iz tradicionalnega doma v Emdnu v Nemčiji preselil v Bratislavo in svoje mesto odstopil proizvodnji ID.4 ter serijskima različicama ID. Vizzion in ID. Space Vizzion.

Po velikosti se bo novi Passat približal Superbu, z medosno razdaljo nekje 2,85 metra, kar bo poskrbelo za izdatno pridobitev prostora za zadnje potnike in nenazadnje povečanje prostornine prtljažnika, s čimer bo nišni Passat postal najbolj praktičen model izven SUV ponudbe. Ker bo električno obliko prevzel ID. Space Vizzion, bo lahko Passat nadaljeval s tradicionalnimi pogonskimi klopi.

Čeprav je popularnost dizelskih motorjev v zadnjih letih nekoliko upadla, bo Passat poskrbel za nadaljnjo ponudbo TDI motorjev. Pod pokrovom bomo našli preizkušen 2-litrski strojček z močjo med 150 in 200 KM, ostala bo izbira 4MOTION štirikolesnega pogona in povsem verjetno tudi  terensko nastrojena Alltrack različica.

Bencinski motorji so v Passatu sekundarnega pomena, vendar bodo igrali pomembno vlogo pri širjenju priključno-hibridne ponudbe, tako pričakujemo vsaj dva takšna skopa. Vstopni z okoli 200 KM bo nosil oznako eHybrid, močnejši GTE pa bo uporabljal večjo 13 kWh baterijo in ponujal do 100 kilometrov električne avtonomije.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button