AvtomobilizemNovice

Naslednja generacija Minija že v nizkem štartu

Ne le elektrika, v igri ostajajo tudi motorji z notranjim izgorevanjem.

Mini nas je presenetil s številnimi novičkami in prvimi uradnimi fotografijami prihajajoče nove generacije male kompaktne kombilimuzine ter napovednikom naslednje generacije Coutrymana. Obeta se tudi često nov  popolnoma električen križanec.

Najprej bomo spoznali klasičnega malčka, ki po fotografijah sodeč, kljub kamuflaži, ne deluje bistveno drugače od trenutnega Mini Electric, le sprednja žarometa izgledata nekoliko večja kot poprej. Nič ne de, saj je Mini že sedaj resnično privlačen mestni malček, zato drastičen preskok nebi bil priporočljiv. Pomembno je poudariti, da bo ob prihodu ponujen tudi z motorji na notranje izgorevanje in ne le električnim pogonom, je pa Minijev končen rok prihoda novih modelov s klasičnimi motorji že leta 2025. 3-vratni malček bo sicer tukaj že leta 2023, nič še ni znanega o povečani petvratni izvedenki, je pa potrjen prihod kabrioleta dve leti kasneje.

O novem križancu je znano, da bo mali, z novim imenom, izključno na elektriko in da ga bodo skupaj z ostalimi baterijskimi Miniji izdelovali na kitajskem, v sodelovanju s podjetjem Great Wall Motors. Kar se tiče Countrymana, ta bo stopil stopničko višje po segmentu in odstopil svoje mesto električnem novincu. Pod pokrovom novega Countrymana bodo prav tako kot pri 3-vratnem modelu poleg elektrike brneli tudi klasični motorji. Začetek proizvodnje je predviden za leto 2023 v BMW-jevi tovarni v Leipzigu.

Za konec nas Mini draži z napovednikom razvoja edinstvenega novega koncepta, ki bo luč sveta ugledal vzporedno z naslednji generacijo Coutrymana. Šlo naj bi za avtomobil premijskega kompaktnega razreda.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button