AvtomobilizemNovice

Naslednja generacija BMW M5 gre hibridno

Čez dve leti prihaja prva elektrificirana generacija BMW M5, obeta se kar 750 konjskih moči.

V naslednjem letu bodo Bavarci predstavili novo generacijo poslovne limuzine serije 5, ki že vztrajno prestaja testno fazo, obenem pa so na ceste zapeljali prototipi M5 super limuzine, načrtovane za sledeče leto. Prvič v zgodovini se bo v hibridne vode podal tudi M5, pogon s skoraj 750 KM pa bo sposojen pri glomaznem XM SUV-ju.

Testne mule novega M5 kljub moči kamuflaži počasi rišejo obrise oblikovanja, ki se precej odmika od poznanega oblikovanja trenutne generacije. Sprednji ledvički sta pričakovano zrasli, žarometa z lasersko tehnologijo pa sta opazno ožja. Reže spodnjega dela sprednjega odbijača so zalo agresivno zasnovane, pokrov motorja je gladek brez kakršnih koli zarez, čeprav se lahko resnica skriva za kamuflažno prevleko.

Kot vsak model do sedaj bo M5 bistveno širši in bolj postaven od klasične serije 5, kar pozitivno vpliva na krmiljenje in stabilnost pri visoki hitrosti. Kolesni loki so močno poudarjeni, medtem ko so bočne linije s skritimi kljukami vrat precej elegantne. Razvojni primerek nosi napis »hibridno testno vozilo«, kar kaže na priključno-hibridno naravo pod površjem, očitna so tudi polnilna vratca za sprednjimi kolesi. Tradicija ostaja v obliki dveh parov izpušnih cevi zadaj, umeščenih v izrazito oblikovan zadnji odbijač, tako kot spredaj sta tudi zadnji luči veliko tanjši kot poprej.

Velika verjetno obstaja, da bodo hibriden pogonski sklop prenesli iz napovedanega XM super-SUV, ki naj bi luč sveta ugledal prihodnje leto. Poganjal ga bo enak 4,4-litrski V8 z dvema turbinama kot trenutno najmočnejšega M5 CS, v sodelovanju s hibridnim sistemom iz X5 xDrive45e. Skupna sistemska moč se bo vrtela okoli 750 KM, navor pa naj bi dosegel mejo 1.000 Nm. Pri zajetnejšem priključno-hibridnem X5 je izključno električen domet odmerjen pri 54 kilometrih, kar bi lahko prihajajoči M5 zaradi boljše aerodinamike in nižje mase še nekoliko izboljšal.

Pogon ostaja speljan na vsa štiri kolesa, na voljo bodo številni vozni programi, kot tudi napreden sistem vekotoringa navora. Menjalnik bo povsem verjetno klasičen samodejni in ne dvosklopčni DCT, kajti izkazal se je kot odlična izbira že pri aktualnih M3, M4 ter M5.

V notranjosti pričakujemo zajeten generacijski preskok, z najnaprednejšim iDrive 8 informacijskim sistemom in velikima glavnima zaslonoma – 14,9-palčni sredinski in 12,3-palčni digitalni merilniki. Zaenkrat še ni znano, ali bodo šli v smer ločenih zaslonov ali bodo uporabili enoten ukrivljen steklen panel, kot pri iX in i4. Nova hibridna generacija M5 bo na trg zapeljala predvidoma leta 2024, zaradi dodatne tehnologije pa se pričakuje poskok cen – pri nas je za standardnega M5 potrebno odšteti vsaj 135.649 evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button