AvtomobilizemNovice

Naslednik Opla Grandland bo električni

130-milijonska investicija v proizvodni obrat v Eisenachu za pripravo na električnega naslednika Grandlanda.

Stellatnis je napovedal investicijo v višini 130 milijonov evrov v Oplov proizvodni obrat Eisenach v Nemčiji, kjer trenutno izdelujejo SUV-ja Grandland, za pripravo na baterijsko-električnega naslednika. Ta bo zasnovan na novi platformi STLA Medium, proizvodnja pa naj bi stekla že v drugi polovici leta 2024.

Preobrazba tovarne za izdelavo baterijskega električnega avtomobila potrjuje Oplovo zavezanost k preobrazbi svojega portfelja v električnega vse do leta 2028. Najbolj elektrificirana različica Grandlanda je priključni hibrid, ki prav tako nastaja v enakem obratu. »Eisenach, naša najbolj kompaktna tovarna v Nemčiji, je pokazala močan zagon na področju izboljšav kakovosti,« je dejal Arnaud Deboeuf, glavni nadzornik proizvodnje pri družbi Stellantis. »Z uvajanjem povsem nove električne platforme STLA Medium bo visoko usposobljena delovna sila v tovarni še naprej izboljševala stroškovno plat izdelave in kakovost vozil.«

Tovarna Eisenach, postavljena v zvezni deželi Thunringia, je svoje proizvodne trakove zagnala leta 1992 z začetkom izdelave takratne Opel Astre. V lanskem letu so obeležili 20. obletnico uspešnega delovanja z Oplovim dnevom, ko so dosegli mejnik izdelave 3,7 milijona vozil. Naložba v Eisenach je ključen korak k doseganju ciljev načrta Dare Forward 2030, s katerim nameravajo prepoloviti izpuste ogljikovega dioksida v primerjavi z letom 2021. Glavni cilj strategije je do konca desetletja doseči 100-odstotno prodajo električnih osebnih vozil na stari celini in 50-odstotni delež električnih osebnih ter lahkih tovornih vozil v ZDA. Poleg investicije v Eisenach, nameravajo pri Stellantisu do leta 2025 v napredovanje elektrifikacije in programske opreme vložiti kar 30 milijard evrov.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button