AvtomobilizemNovice

Naslednik Aventadorja vstopa v testno fazo

Lamborghini je začel s testiranjem novega hibridnega V12 superšportnega modela.

Začetek preizkušanja zamenjave Aventadorja nam omogoča prvi vpogled na prihajajočo zastavonošo bikcev iz Sant’Agate Bolognese. Kot je dejal že Lamborghinijev direktor Stephan Winkelmann, se v naslednjem letu obeta nov superšportnik z V12 motorjem in hibridno pomočjo ter nenazadnje dih jemajočim oblikovanjem, kar je opazno kljub močni kamuflaži.

Ostajajo zvesti klasični silhueti z zašiljenim sprednjim koncem, nizko strešno linijo in dolgim zadkom, kot kaže bo tudi novinec večji premer platišč zadaj ter manjšega spredaj. Standardne ostajajo nekatere Lamborghinijeve oblikovne podrobnosti, kot so zajetni zračniki na boku, streha z dvema izboklinama, trapezoidne zavorne luči, z dodatkom štirih izpušnih cevi in velikega difuzorja.

Pred kratkim so napovedali upokojitev Aventadorjevega atmosferskega 6,5-litrskega V12 motorja, po tem ko je prispela zaključna serija Ultimae, s čimer označujejo nov začetek in poudarjajo ambicije elektrifikacije vseh modelov z letom 2023. Čeprav ta ekološka ofenziva deluje kot zadnji udarec V12 motorjem, so pri Lamborghiniju potrdili, da temu ni tako.

Hkrati so namignili, da nov hibridni sklop pod površjem novega superšportnika ne bo imel nobene skupne komponente z omejeno serijo Sian hiperšportnega modela, kar pomeni nov dvanajstvaljni motor, novo baterijo in hibridni sistem. Kot njegovi predhodniki pa bo novinec obdržal štirikolesni pogon, aktivno aerodinamiko in štirikolesno krmiljenje, izdelan pa bo v večji meri iz ogljikovih vlaken.

Lamborghini načrtuje v celoti elektrificirati svojo ponudbo, saj želijo do leta 2024 pri vsakem modelu vključiti hibridno različico, proti koncu desetletja pa lahko pričakujemo tudi prvi popolnoma električen avtomobil.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button