AvtomobilizemNovice

Naslednik Aston Martina DB11 potencialno z imenom DB12

Pri Aston Martinu posodabljajo modelno paleto.

Aston Martinov standardni grand dourer DB11 je na sceno zapeljal že skoraj davnega leta 2016, zato je priprava na nasledstvo že v polnem teku. Vohunski fotografi so v objektiv večkrat ujeli testne mule naslednika, ki bi lahko uporabil oznako DB12.

Aktualni portfelj znamenite britanske športno-premijske znamke sestavljajo vstopni športnik Vantage, sledita zmogljivejša kupeja DB11 in DBS ter SUV DBX. Med četverico je DB11 najstarejši in je kot prvi prejel sodobnejšo tehnologijo na račun partnerske naveze z Mercedesom, kar bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Sodeč po opaženih prototipih, so se pri Aston Martinu na področju oblikovanja ubrati evolucijski pristop, tako lahko pričakujemo podobno osnovne poteze, seveda z novo masko, spremenjenimi odbijači in novo osvetlitev.

Dvig nivoja zmogljivosti bo pri nasledniku DB11 prinesel novo nastavljeno podvozje, nova 21-palčna platišča in širše kolesne loke v slogu nabrušenega DBS Superleggera. Morda nas želijo pri Aston Martinu le zavesti in uporabljajo rahlo prilagojeno karoserijo DB11 na novi zasnovi, vendar ni dvoma, da jim nebi uspelo začrtati privlačnega grand tourerja, česar smo vajeni že skozi zgodovino. Pri snovanju notranjosti pričakujemo modernejši pristop, saj je bila dotrajana tehnologija Ahilova peta Aston Martinovih izdelkov. Seveda pri Mercedesu ne bodo dobili najsodobnejše MBUX sistemske opreme, vendar prejšnjo generacijo, ki sestoji iz 10,25-palčnih digitalnih merilnikov pred voznikom in osrednjega informacijskega zaslona z diagonalo 12,3-palcev.

Kaj bodo namestili pod dolgim pokrovom motorja še ni znano, a njihovo trenutno pogonsko paleto zastopata 4-litrski twin-turbo V8 s 510 KM in 5,2-litrski twin-turbo V12 s 608 KM. Verjetno bodo za vstopni model porabili manjši osemvaljni motor, kot do sedaj, modeli v vrhu ponudbe pa bodo uporabljali dvanajstvaljnik, saj so se zavezali k nadaljevanju uporabe tovrstnih motorjev vsaj še naslednja tri leta.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin, YT

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button