AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceV razmislekZanimivosti

Nakup rabljenih vozil – trendi in napotki

Kako rabljena vozila kupujemo danes in na kaj se splača biti pozoren?

Življenjski stroški naraščajo, od hrane do energentov za ogrevanje in transport, zato povpraševanje po rabljenih vozilih nikakor ne upade. Zato je skupek evropskih avtomobilističnih zvez preveril navade dandanašnjih kupcev rabljenih vozil, mi pa smo statistiki dodali še nekaj koristnih napotkov.

Zanimivo je morda dejstvo, da kar 71 odstotkov vprašanih tudi med nakupom oziroma ogledom rabljenega vozila med to aktivnostjo brska po digitalnih pretočnih vsebinah. Dobra petina vprašanih je še dodala, da socialna omrežja neposredno vplivajo na nakup posameznega vozila, medtem ko je ta delež lani znašal približno 16 odstotkov. Med uporabniki pretočnih vsebin se jih 41 odstotkov »posvetuje« z vsebinami na Youtube portalu, sledijo Facebook (37 %), Instagram (21 %) in Twitter (13 %).

Kaj kupci med tem pravzaprav iščejo oziroma primerjajo? Približno tretjina (32%) jih preverja tržno vrednost, nato sledijo zanesljivost (29 %), vozne lastnosti (25 %) in podobno. Zanimivo je morda dejstvo, kako sezona vpliva na povpraševanje kupcev. Sredi zime ob snegu močno naraste interes za vozila s štirikolesnim pogonom, medtem ko letna sezona v ospredje zapelje brezstrešnike.

Ne glede na vaše nakupovalne navade si velja prebrati nekaj kratkih napotkov, ki lahko privarčujejo tako živce kot evre, in sicer:

1. Bodite pripravljeni na pot

Načeloma se cene v različnih slovenskih regijah ne razlikujejo med seboj, vseeno pa lahko pri prodajalcu tudi sto ali več kilometrov stran bistveno privarčujete ali najdete vozilo po vaših željah, zato se ne omejite zgolj na lokalni trg.

2. Ujemite pravi trenutek

Kot že omenjeno pri 4×4 in kabrioletih, skušajte kupovati ko je povpraševanje in s tem cene nižje. Podobno velja za konec leta, ko se večina ljudi pripravlja na Božič in s tem povezano obdarovanje, medtem ko lahko prodajalci nudijo precej privlačne pogoje za nakup.

3. Kilometrina je manj pomembna kot si mislite

Že res, da število kilometrov na števcu kar nekaj pove o vozilu, vendar je višja številka lahko tudi prednost. V kolikor je bilo vozilo večinoma voženo na avtocestnih relacijah je lahko kljub višji kilometrini bistveno bolj ohranjeno kot tisto, ki se je valilo po prometnih mestnih ulicah s slabo površino.

4. Bodite prijazni!

To je sicer predlog, ki nima nobene veze s ponudbo in povpraševanje, vendar je iz stališča psihologije znano, da so prodajalci radodarnejši s popusti pri prijaznih in prilagodljivih kupcih. Kdo ve, morda vam lahko kompliment privarčuje celo tisočaka ali dva.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button