AvtomobilizemNovice

Najkrajših 24 ur Nürburgringa: Le 9 ur in pol dirkanja

Močna megla je tradicionalno 24 urno preizkušnjo na Nürburgringu zaustavila za 14 ur in pol.

Legendarnih 24 ur Nürburgringa je znanih po problematičnem obnašanju vremena. Lokacija najdaljše steze na svetu se razprostira čez gorovje Eiffel, kar je vzrok za nenehno spreminjanje vremenskih razmer, obenem zaradi zajetne velikosti steze lahko nekateri deli ostanejo suhi, drugi pa popolnoma mokri.

Letos kot kaže bogovi vremena niso bili naklonjeni uspešni dirki. Nebo je že po 45 minutah tekmovanja del steze pokrilo z dežjem, preden so se padavine razprostrle čez celotno površino. Sledile so številne nezgode, a dirka se je vseeno nadaljevala, dokler se proga ni ovila v gosto meglo, ki je močno ogrozila dirkanje. Nemudoma je začela veljati koda 60, s katero omejijo hitrost na 60 km/h, kar je povzročilo neželeno ohlajanje pnevmatik, zato so se ob 21:30 uri raje odločili za rdečo zastavo.

Nočni del dirke je bil ukinjen, ponovno so se na zavoje zelenega pekla podali ob 12 uri v nedeljo. Na koncu so dirkali le nekje 9 ur in pol, vodilni avtomobili so prevozili vsega 59 krogov, s tem je postala najkrajša N24 dirka do sedaj. Prejšnji neprijeten rekord si je lastila dirka iz leta 1992 s 76 krogi. Prekinitve so v zadnjih letih skorajšnja stalnica, od devetih v zgodovini dirke se jih je pet zgodilo po letu 2013.

Lanska preizkušnja se je zaradi globalne pandemije odvijala precej kasneje od prvotnega datuma, nato jo je za 10 ur onemogočilo močno deževje. Leta 2016 je štiriurno prekinitev povzročila peklenska kombinacija dežja, toče in megle, leta 2013 pa je bil ponovni krivec dež. Skrajšano dirko N24 je letos kot prvi zaključil Porsche 911 GT3 R, dirkalnik Manthey Racinga s številko 911, katerega volan so vihteli Kevin Estre, Michael Christensen in Matteo Cairoli – lepo darilo za 25. rojstni dan ekipe.

Žiga Kolman
foto: nuerburgring.de

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button