AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Najbolj vplivne dražbe v letu 2021

Kdo, kje in s čim je izstopal?

Leto 2021 je bilo za marsikatero prestižno znamko leto presežkov, medtem ko so večji proizvajalci beležili veliko težav, predvsem na račun dobave polprevodnikov. Na tisti pozitivni strani tehtnice so bile tudi dražbe, ki so kljub epidemiji beležile nove rekorde in nekaj najbolj izstopajočih so pripravili kolegi pri Hagertyju, ki so pod drobnogled vzeli več kot 12.500 avtomobilskih dražb širom sveta.

Skupni promet vseh dražb je presegel 373 milijonov evrov in po finančnem obsegu sodeč je najbolj izstopala avgustovska v Pebble Beachu, ko je McLaren F1 z letnico 1995 novega lastnika olajšal za kar 18,6 milijona evrov. Po svoje je izstopala tudi dražba hiše RM Sotheby, ki je posredovala pri prenosu lastništva McLarnovega F1 dirkalnika MP4-25 iz leta 2010, katerega volan je vihtel nihče drug kot Lewis Hamilton. To je bil sploh prvi primer dražbe zmagovalnega Grand Prix dirkalnika.

Med zanimivejšimi štirikolesniki so se znašli še Subaru Impreza STi 22B z letnico 1998, ki je novega lastnika razveselila šele v zameno za slabih 290 tisočakov. Kar precej je svoj tekoči račun olajšal novopečeni lastnik Jaguara XK150 S Drophead z letnico 1960, saj skoraj 25 let prebil v poškodovanem stanju in je bil tako prepotreben popravila ter restavracije. Slednje se je lahko pričelo šele po nakazilu skoraj 110-ih tisočakov v evrski valuti.

V bistveno boljšem stanju je bil na dražbenem odru izpostavljen Audi Sport Quattro z letnico 1988, ki je bil ustvarjen za merjenje moči v pobalinski reli B skupini. To je prepoznal tudi nov lastnik, ki je za reli ikono odštel kar dva milijona evrov. Med tistimi primerki, ki so vidno presegli pričakovane vrednosti so se znašli še Ford Escort Ghia (1988) s ceno 62 tisočakov in pol, Jaguar XJ220 (1993) s ceno 553 tisočakov in nenazadnje še Ferrari F40 (1989), ki si ga je novi lastnik omislil kar preko spletne ponudbe s ponudbo v vrednosti 1,2 milijona evrov.

Blaž Likovič
foto: Hagerty

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button