AvtomobilizemNovice

Najbolj nabrušen Ford Focus ST

Ford Focus ST Edition je ustvarjen za zavite ceste.

Ford je svoji trenutno najbolj strupeni kombilimuzini namenil dinamičen paket pod imenom Edition, s katerim vse skupaj povzdigujejo stopničko višje. Na naslovnici novih dobrin je kompleksno, skoraj dirkaško vzmetenje s številnimi nastavitvami, za vse iskalce popolnosti. Govorimo seveda o sistemu vzmetenja priznanega proizvajalca KW Automotive, ki ponuja 12 nastavitev horizontalnega gibanja in 16 različnih hitrosti povratka v osnoven položaj. Zraven je seveda priložen še tehnični dokument z vsemi priporočenimi nastavitvami glede na vozni scenarij, med njimi je kakopak nastavitev za zelene krivulje Nürburgringa.

Gibanje vzmetenja (spring-rate) je povečano za 50 odstotkov, obenem se Edition osnovno vozi 10 mm nižje od standardnega ST-ja, kar je mogoče prilagajati še za dodatnih 20 mm. Drugod najdemo lahkotna kovana platišča obuta v oprijemljive Michelinove pnevmatike, kar na vsakem koncu zmanjša neželeno maso za 10 kilogramov.

Nabrušeni ST Edition ohranja elektronski diferencial z delno zaporo in 2,3-litrski štirivaljni turbobencinski motor z 280 KM ter 420 Nm navora. Moči je dovolj za pospešek do stotice v 5,7 sekundah in doseg najvišje hitrosti 250 km/h. Za razliko od ostalih ST-jev, Edition ni na voljo z dizelskim agregatom, samodejnim menjalnikom ali karavansko obliko.

Estetske spremembe vključujejo Azura modro karoserijsko barvo in v črnino odete okrasne elemente. Modra tema se v notranjosti nadaljuje v obliki prešitja, medtem ko je gumb za zagon obarvan živo rdeče. Za Focusa ST Edition bo kot pričakovano potrebno odšteti nekaj tisočakov več od osnovne bencinske kombilimuzine, katero so pri nas ocenili na dobrih 35 tisočakov. Z razliko od Fieste ST, ki je prijela podobno Edition različico, tu kot kaže ne gre za omejeno serijo.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button