AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Na Starem kontinentu je na voljo BYD Dolphin

Je to novi kitajski e-hit na obzorju?

Kitajska električna ofenziva se krepi. Tokrat je BYD Auto (okrajšava za Build Your Dreams) na evropski trg poslal svoj električni model Dolphin iz serije Ocean, ki vsled nekoliko podaljšanih gabaritov sodi v spodnji srednji segment in bo tako neposreden konkurent VW ID.3, Cupri Born, Opel Astri in podobnim električarjem.

Vozilo je luč sveta sicer ugledalo že v letu 2021, vendar je s svojim prihodom na tuje trge izven domače Kitajske nekoliko počakalo. Zaradi strožjih varnostnih kriterijev so vozilo dimenzijsko nekoliko podaljšali, nas pa predvsem zanima kaj nudi za 29.990, kolikor bo začetna cena.

Na voljo bo v štirih nivojih opremljenosti – Active, Boost, Comfort in najvišjem Design, katerim je skupen e-motor nameščen na prednji osi. Prvi dve stopnji vključujeta 45 kWh zajetno baterijo, ki jo je možno polniti s 7 kW (AC) oziroma 60 kW DC. Pri osnovni Active opremi bo pogon zmogel skromnih 95 KM (70 kW), medtem ko bo nadgradnja v Boost opremo pomenila bistveno bolj uporabnih 176 KM (130 kW) moči. Avtonomija? 340 oziroma 303 v primeru zmogljivejšega pogona.

Comfort in Design po drugi strani prinašata baterijski sklop s kapaciteto 60,4 kWh, ki jo je možno polniti z 11 kW (AC) oziroma 88 kW (DC), kar naj bi zadoščalo za 427 brezskrbnih kilometrov ob e-motorju z močjo 204 KM (150 kW) in 310 Nm navora. Dovolj, da boste kilometrsko stotico prečili v sedmih sekundah. Najbogatejši sklop opreme Design prinaša kar nekaj udobnostnih reči, kot so panoramska streha vozila, dvobarvno karoserijo, tribarvna lita platišča, možnost brezžičnega polnjenja telefona ter oblazinjenje iz veganskega usnja.

V svojih izpostavah oziroma na sedežu na Nizozemskem bodo prednaročila zbirali že v tem poletju, medtem ko naj bi prva vozila na Stari kontinent zapeljala v zadnji četrtini 2023.

Blaž Likovič
foto: BYD

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button