AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Na poti je prvi električni Jeep

Pri Stellantisu so na tiskovni konferenci v Amsterdamu napovedali prvega popolnoma električnega Jeepa.

Začenja se konec tradicionalne zgodbe znamke brezpotnih terencev, ki stopa v novo, morda celo zanimivo dobo. Carlos Tavares, direktor združenja Stellantis, je nedavno razkril načrte prihoda prvega izključno električnega Jeepa, za prodajo pripravljenega že v prihodnjem letu.

Zaenkrat še ne razkrivajo podrobnosti, le dve dražili fotografiji novega križanca, ki bo povsem verjetno zasnovan na Stellantisovi CMP platformi, katero za osnovo že uporabljata Peugeot e-2008 in Opel Mokka-e. Pod obema se skriva 50 kWh baterijski sklop, dovolj zmogljiv za približno 300 kilometrov dometa.

Kompakten električni Jeep se bo v portfelju znašel med modeloma Renegade in Compass, predstavljal bo pomemben korak v smeri realizacije zastavljenih strateških ciljev podjetja. Medtem ko so ostali člani združenja Stellantis že predstavili električne modele, so pri Jeepu trenutno na voljo le priključni hibridi, ikonični Wrangler pa se je elektrifikaciji v celoti odpovedal.

Tudi njegov čas bo enkrat minil, saj je Tavares na konferenci napovedal kompleten odmik od motorjev z notranjim izgorevanjem in presedlanje na baterijsko-električna vozila do leta 2029. S koncem desetletja naj bi ponujali kar 75 električnih modelov. Poleg ambicioznih načrtov za vozila, se Stellantis zavzema postati izjemno delovno okolje in industrijski prvak v zmanjševanju okoljskih sprememb.

Žiga Kolman
foto: Jeep

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button