AvtomobilizemNovice

Na Nürburgringu se bo predstavil novi Golf GTI Clubsport

Na zahtevni 24-urni dirki bo nastopila tudi dirkalna različica posodobljenega GTI Clubsport.

Prvega maja se začne odvijati največji motošportni dogodek v Nemčiji – 24-urna dirka ADAC na dirkališču Nürburgring, – kjer pričakujejo več kot 200 tisoč obiskovalcev. Letošnji dogodek bo s številnimi zanimivimi predstavitvami in udeležbami v ospredju 50. obletnice znamenitega Volkswagen Golfa, najuspešnejšega avtomobila na stari celini.

Nemški avtomobilski velikan bo priložnost izkoristil za predstavitev prenovljenega Golf GTI Clubsport. Ta avtomobil, ki se ponaša z zmogljivim pogonom in vrhunskim športnim vzmetenjem, bo svetovno premiero doživel 31. maja na Ring Boulevardu. Clubsport se ponaša s preoblikovanim obrazom, svežimi žarometi LED Plus, osvetljenim logotipom in velikim zadnjim krilcem. Na voljo je nov komplet 19-palčnih platišč Queenstown ali lahkih kovanih platišča Warmenau.

V notranjosti Golfa GTI Clubsport sta na ogled nov multifunkcijski športni volan in posodobljeni info-zabavni sistem, ki zagotavljata večjo osredotočenost voznika na vožnjo. Poskočna kombilimuzina je tako kot ostali člani družine Golf opremljena z novim glasovnim pomočnikom IDA z integracijo klepetalnega robota Chat GPT. Področje zmogljivosti zastopajo elektronsko nadzorovana zaporo diferenciala in opcijski prilagodljivi nadzor podvozja DCC. Poseben vozni profil, prilagojen za dirkališče Nordschleife, nastavi sisteme vozila edinstvenim zahtevam proge in zagotavlja optimalno dinamiko.

Letošnje 24-urne preizkušnje na zeleni pentlji se bo udeležila tudi dirkalna različica Golf GTI Clubsport 24h, ki je enkratni športnik katerega 2-litrski turbobencinar premore 348 KM, za volanom pa bosta sedela priznana dirkača, Benny Leuchter in Johan Kristoffersson, s številko 50 pa se bodo poklonili obletnici modela Golf. Visokozmogljiv pogonski sklop deluje na Shellovo inovativno novo bioetanolno gorivo E20, ki znatno zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida za največ 40 odstotkov v primerjavi z običajnim gorivom. Dirkalnik so za dirko še dodatno izpopolnili v ekipi Max Kruse Racing in ga optimizirali za zahteven podvig, vse od aerodinamičnih izboljšav do posebne kamuflažne karoserije.

Poleg sodobnih dirkalnikov bo Volkswagen svojo zapuščino obeležil s tremi klasičnimi Golfi, ki se bodo udeležili dirke klasikov. Med njimi so Golf GTI 16S Oettinger iz leta 1981, Golf GTI Kamei iz leta 1978 in Golf GTI iz leta 1980 v posebni maskirni izvedbi. Dogodek na Nürburgringu bo veličastno praznovanje uspehov Golfa, ki združuje preteklo slavo z najsodobnejšimi inovacijami na področju tehnologije motošporta ter trajnostnih goriv.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button